Преизчисляването на пенсиите трябва да бъде направено така, че да

...
Преизчисляването на пенсиите трябва да бъде направено така, че да
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Рано е да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите

Преизчисляването на пенсиите би трябвало да бъде направено по този начин, че да бъде заслужено за всички български пенсионери. Това разяснява пред Българска национална телевизия служебният вицепремиер и обществен министър Гълъб Донев. Според него диалогът за преизчислението и какъв би трябвало да бъде методът за това, би трябвало да бъде воден в Народното събрание. Той напомни, че през днешния ден изтича срокът за оферти по бюджета на ДОО и НЗОК, а до 10 септември - по държавния бюджет.

Следващите дни ще бъдат основни за това какви оферти ще бъдат показани към трите законопроекта, сподели Донев.

" Надявам се здравият разсъдък да надделее, тъй като би трябвало да се резервира финансово устойчива система, да има адекватност на приходите от пенсии, мотивация към хората, които сега са в обезпечаване и техните вноски финансират размерите на пенсиите, които се изплащат сега. Много са главните моменти, които би трябвало да бъдат регистрирани, когато се вършат оферти, с цел да не докара разлюляване в системата ", сподели Гълъб Донев.

По думите му е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите. Това може да стане до 5 години.

Това е по този начин, тъй като таванът на пенсиите е вързан с оптималния застрахователен приход и в случай че се следва Кодекса за обществено обезпечаване оптималната пенсия е 40% от оптималния застрахователен приход. Когато стартира гладко да се подвига оптималният застрахователен приход, последователно ще отпадне нуждата от съществуването на тези ограничители.

Донев сподели още, че е стартирало обикновено отпущането на пенсии от втория дирек - спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. Това, което доста хора могат да създадат, е да подадат заявление за преизчисление на пенсията.

По отношение на енергийните помощи Донев съобщи, че те се получават 5 месеца в годината, до момента в който пенсиите целогодишно. Тази година е повишен размерът на енергийната помощ - за целия отоплителен сезон е 523.55 лева Помощта ще се изплаща от 15 септември.

Нарастват потребителите на тази помощ. Тази година те са над 330 000, което е близо 17-18 % растеж, сподели министърът.

Донев съобщи още, че политическите партии оферират смяна в размера на майчинството за втората година. В момента помощта е 380 лева Предложенията са за разнообразни размери. Голяма част от майките са обезпечавани върху минимална работна заплата и има предложение втората година да се получава размерът на минималната работна заплата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР