Преизчисление на пенсиите от октомври ще ги повиши средно с

...
Преизчисление на пенсиите от октомври ще ги повиши средно с
Коментари Харесай

Повишение на пенсиите с 12,5 от октомври и нова социална помощ

Преизчисление на пенсиите от октомври ще ги увеличи приблизително с 12,5 на 100. Това предлага служебният кабинет с плана за актуализация на бюджета за тази година.

Предвижда се и нова обществена помощ за възрастните, която да добавя прихода им до линията на беднотия. Проектът за актуализация на бюджета е подготвен, само че дали ще стане факт, зависи от това дали ще го припознаят партиите в новия парламент.

Преизчислението на пенсиите от октомври ще стане, като се усили тежестта на година стаж в пенсионната формула - от 1.2 на 1.35. Това ще увеличи размера на пенсиите приблизително с 12.5 на 100.

Минималната пенсия се предлага да стане от 300 на 340 лв., а оптималната от 1440 на 1500 лв.. Социалната пенсия за напреднала възраст се предлага да се увеличи от 148 лв. и 71 стотинки на 170 лв..

За да няма възрастен с приход под линията на беднотия, се предлага въвеждане на нова обществена помощ, която да добавя прихода до тази линия. Тази година линията на беднотия е 369 лв..

Предложението за преизчисление ще обхване всички пенсионери и ще увеличи парите приблизително с 64 лв.. Така 50-те лв. бонус, който възрастните получават в Коронавирус рецесията, се трансформира в трайна част в пенсиите им. Последно ще получат бонуса за септември, а от октомври - новите, преизчислени пенсии.

" Всички хора, през вчерашния ден ми се обаждаха да ме питат - " Абе, ще ни оставите ли тези 50 лв. "? Хората в действителност привикнаха и желаят това да се резервира ", съобщи Станимир Цоцов, зам.-председател на Надзорен съвет на Национален осигурителен институт и член на УС на БТПП.

За трите месеца на тази година - от октомври до декември - ще са нужни спомагателни 230 милиона лв., с които се предлага да се актуализира бюджетът на Държавното публично обезпечаване.

И още - планува се нова обществена помощ за хората над 65 години. Ще се поставя на тези от тях, които имат приход под линията на беднотия. Помощта ще е в размер, който да добавя прихода до тази линия. За да я получават, възрастните би трябвало да дават отговор и на други критерии, свързани да вземем за пример с жилище и банкови влогове.

" По този метод ние изваждаме от беднотия безусловно всички български пенсионери, няма да има пенсионер, който да получава приход под линията на беднотия ", сподели Гълъб Донев, длъжностен министър на труда и обществената политика.

Очаква се към 431 хиляди възрастни да се възползват от новата помощ, в случай че стане факт. Те би трябвало да подадат за нея заявление в обществените служби.

Припомняме ви, че още през вчерашния ден в първия работен ден на новия парламент - част от партиите входираха свои оферти за преизчисление на пенсиите. От Българска социалистическа партия и от " Изправи се.БГ, ние идваме " оферират преизчислението да се случи по различен метод - с осигурителния приход за 2018 година, само че подобен вид не обгръща всички, а единствено част от пенсионерите, които ще получат нарастване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР