Преходният период, в който пенсионерите ще имат избор дали пенсиите

...
Преходният период, в който пенсионерите ще имат избор дали пенсиите
Коментари Харесай

Петков: До 2023 г. ще може да се избира между старата и новата формула за пенсиите

Преходният интервал, в който пенсионерите ще имат избор дали пенсиите им да се пресмятат по остарялата или новата формула, ще продължи до 2023 година

Тази концепция обмисля Министерството на труда и обществената политика, заяви министър Бисер Петков пред публицисти в Народното събрание. Той разясни, че хората, които към този момент са подали заявление за пенсия тази година, ще имат 6 месеца да изискат пенсия по остарелия ред. 

Припомняме, че в края на предходната година депутатите одобриха нова формула за пресмятане на пенсиите, която планува да се взимат поради единствено осигуровките от 2000 година насам. След взетото решение Национален осигурителен институт пресметна, че 37% от осигурилите се жители ще взимат по-малко в сравнение с, в случай че пенсиите им са изчислени по остарялата формула. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди министерството да обмисли промени в закона, които да подсигуряват, че няма да има ощетени пенсионери.

" Правим планове със съдействието на Национален осигурителен институт и подготовка на съответни текстове за промени в Кодекса – приказвам за преходни разпореждания, с които да се даде правна опция на лицата при пенсиониране да изберат дали при пресмятане на коефициента да вземат участие и интервалите, които с измененията беше решено да отпаднат. Т.е. в случай че бъде призната такава смяна и влезе в действие, в бъдеще хората ще имат правна възможност при заявяване за разпределяне на пенсия, да изискат пенсията им да бъде изчислена по остарялата методика, която беше настояща през 2018 година ", съобщи Петков.

Той добави, че подалите заявление за пенсия след 1 януари 2019 година ще имат период от 6 месеца да изискат пенсията им да се образува по остарялата формула.

" Никой предстоящ пенсионер няма да бъде ощетен. Ако бъде призната тази смяна, една част от бъдещите пенсионери ще бъдат удобно наранени, а друга част ще са неутрални ", изясни общественият министър.

Той добави, че евентуално през 2023 година ще би трябвало да се направи нова оценка на настоящото положение, с цел да може да няма ощетени лица.

Обучение на безработни 

По време на парламентарния надзор Петков още съобщи, че страната е отделила средства за професионално образование за над 8 хиляди безработни лица. 

Той акцентира, че безработицата понижава, само че демографските процеси лимитират работната мощ и се образува недостиг на работна ръка. Според него страната се пробва да навакса с тези промени и да увеличи качеството на работните фрагменти като им обезпечи професионално образование. 

Петков още съобщи, че през 2019 година със средства от държавния бюджет ще бъдат подготвени 11 483 безработни лица по съществени основни компетентности по над 40 специалности.

" През 2019 година борят на безработните, които ще покачат квалификацията си или ще придобият нова подготовка, са с 9% повече от 2018 година Осигурено е професионално образование за над 8 хиляди лица, както и претовареност на над 3 700 лица, които сполучливо са придобили професионална подготовка ", приключи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР