Преходът на Русия към военна икономика може в крайна сметка

...
Преходът на Русия към военна икономика може в крайна сметка
Коментари Харесай

The Telegraph: От кифли до дронове Ланцет - как Русия може да спечели войната до 3-4 години

Преходът на Русия към военна стопанска система може в последна сметка да й даде материално преимущество да завоюва войната против Украйна, в случай че Западът няма време да създава оръжия със същите темпове, тъй като Руската федерация възнамерява да продължи военните дейности най-малко 3-4 години. Това показва английското издание The Telegraph с позоваване на източници и разбор на отворени данни, предава " Фокус ".

Както написа изданието в материал, озаглавен: " Вместо кифли - безпилотни самолети: Надпреварата във въоръжаването на Путин, в която Западът изостава ", английската медия написа: " до момента в който Москва трансформира пекарните и даже класните стаи в цехове за увеличение на производството на оръжия, НАТО се пробва да бъде в крайник с това ".

The Telegraph дава образец с някогашния търговски център Italmas в Ижевск, където в този момент се създават ударни дронове " Ланцет " за войната в Украйна.

" Това е един от многото търговски центрове, пекарни и други цивилни инфраструктурни уреди, които са превърнати в оръжейни заводи, откогато Русия стартира пълномащабно навлизане в Украйна през 2022 година Руснаците също се приканват да работят във фабриките шест дни седмица и да бъдат доброволци като част от увеличените военни старания. Има даже фрагменти от съветска телевизия, показващи съветски деца, които се учат да сглобяват елементи от муниции в работилници ", се показва в публикацията.

" Сега сме в обстановка, в която Русия харчи 40% от Брутният вътрешен продукт за тази война – това е повече, в сравнение с за опазване на здравето и обучение ", показва източник на The Telegraph.

" Това са статистически данни, които Западът се пробва да съпостави. С течение на времето, предизвестяват военни специалисти, това може да даде на Русия зашеметяващо материално преимущество, с цел да завоюва войната в Украйна. И до момента в който неотложността на обстановката е необятно приета зад кулисите, западните държавни управления просто не могат да я поддържат, " написа изданието.

Секретността на съветската отбранителна промишленост и склонността на длъжностните лица да преувеличават цифрите за пропагандни цели затрудняват оценката на точния мащаб на прехода на Русия към военна стопанска система, добавя " Украинская истина ".

" Но съвсем всички специалисти са съгласни, че това е действително, рисково и в разгара си ", се показва в публикацията на английското издание.

Според публични данни Русия е нараснала военните разноски от 2,7% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, на 3,9% през 2023 година до 6% – или към една трета от всички държавни разноски – през 2024 година Реалната цифра обаче може да е доста по-висока.

Както съобщи съветският министър на защитата Сергей Шойгу в декемврийски отчет пред държавната Дума, през 2023 година Русия е произвела 1530 танка и 2518 бойни бронирани машини. Според него това значи 560% нарастване на производството на танкове от февруари 2022 година Производството на бойни машини на пехотата е повишено с 360%, а на бронетранспортьори - с 350%.

Британското издание отбелязва, че това би било задоволително единствено за попълване на загубите на Русия на бойното поле, а не за разширение на нейния капацитет.

" Сегашното съветско произвеждане е малко евентуално да обезпечи задоволително материал за връщане към пълномащабна атака през 2024 година През предходните две години Руската федерация претърпя прекалено много загуби, с цел да сътвори надеждна настъпателна мощ. Но Кремъл не мисли единствено за края на тази година.

" Те приказват за активизиране на своята отбранителна промишленост за идващите три години, което значи, че възнамеряват да водят война най-малко три до четири години ", показва източник на The Telegraph.

Руснаците в този момент са уязвими, тъй като производството не дава отговор на потребностите им. Но те ще преодолеят рецесията, счита английско издани.

" Ако Западът не работи, Украйна може да загуби войната и какво ще се случи по-късно, никой не знае, само че от Москва идват тревожни сигнали, " обобщава The Telegraph.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР