Преходът към нулеви нетни емисии е в ход, но в

...
Преходът към нулеви нетни емисии е в ход, но в
Коментари Харесай

3 приоритета за компаниите, тръгнали по пътя на зелената трансформация

Преходът към нулеви чисти излъчвания е в ход, само че в медийното пространство непрекъснато се появяват вести, които демонстрират, че той към момента не се реализира задоволително бързо. Растежът на основните технологии, свързани с климата, в това число вятърната и слънчевата сила и електрическите транспортни средства, подкрепя напъните за декарбонизация в международен мащаб, както и достиженията в областта на екологичния водород и дълготрайното предпазване на сила. Но това не е задоволително.    “Темпото на разширение на тези технологии не е в крайник с това на стопляне на планетата. Досега държавните управления и фирмите са свършили доста работа по създаването и внедряването на климатични технологии, само че е належащо доста ускорение, с цел да се реализиран задачите за нулеви чисти излъчвания и да се предотвратят най-страшните последствия от изменението на климата ”, безапелационни са в собствен разбор от McKinsey.    Анализаторите акцентират, че макар че политики като " Зелената договорка " в Европа и Законът за понижаване на инфлацията (IRA) в Съединени американски щати дават обещание да поддържат фирмите в техния преход, инфлацията, икономическата неустановеност и съветската инвазия в Украйна усложняват неимоверно тази задача. А от McKinsey обрисуват три области, които би трябвало да бъдат предпочитани за тези, които търсят благоприятни условия на полето на зелената промяна.   

Изграждане на верига за доставки посредством междусекторни партньорства 
Усилията за създаване на “зелен ” бизнес постоянно са свързани с метода, по който действа веригата на доставки. За да могат колите, задвижвани с водород, да се разпространят и да спомогнат за декарбонизацията на товарния превоз на дълги дистанции, да вземем за пример, е належащо да се разширят доставките на водород, както и самата атомна инфраструктура.     “Все по-често виждаме, че " зеленият " бизнес развива своите вериги за доставки посредством основаване на партньорства сред разнообразни браншове, а в някои случаи и посредством основаване на тактика за напредък, основана на връзка с външни сътрудници. Тези партньорства получават подтик от огромните законодателни пакети в региона на климата в Съединените щати и Европейския съюз ”, изясняват от McKinsey.    Подобни партньорства пораждат, когато една компания си партнира с други, с цел да обезпечи сериозни доставки на артикул или услуга. Един от образците, които дават от консултантската компания, е обвързван с Volkswagen Group, която разгласи взаимно дружество с Umicore, софтуерна компания за възобновими материали, с цел да усили доставките на нисковъглеродни детайли за акумулатори. Целта на съдействието е да се засилят оперативните потенциали на двете организации, с цел да могат те да задоволят търсенето на 2,2 милиона електрически транспортни средства годишно.     В различен образец за огромно партньорство Dow Chemical и Mura Technology, компания за усъвършенствано преработване, афишират, че ще обединят сили, с цел да изградят голям брой уреди за преработване на пластмаси, които биха могли да усилят потенциала си до 600 килотона до 2030 г. 

Едни гърди пред дефицита на умения    Преходът към нулеви излъчвания и въведените от него условия за нови оперативни практики и процеси предстоящо докара до смяна в нужните умения, които би трябвало да имат чиновниците. Диапазонът им е необятен - от рационализиране на техническите познания в производството на електрически транспортни средства, слънчеви панели и вятърни турбини, през взаимоотношението с снабдители на нискоемисионни артикули, до управнически опит в региона на отчитането на въглеродните излъчвания и финансирането на планове.    " Възможностите за създаване на екологичен бизнес насърчиха доста бизнесмени, само че наличните гении за разширение на активността - да вземем за пример в региона на инфраструктурата, инженеринга на финансовите планове и софтуерните процеси, изостават. В вероятност през идващото десетилетие в някои браншове може да се появи дефицит на квалифицирани фрагменти ", предизвестяват от McKinsey.   За да се оправят с този евентуален дефицит, фирмите би трябвало освен да си набират нови подобаващи гении, само че и да схванат по какъв начин да покачат квалификацията на сегашните си чиновници.   Изграждането на набор от гении в университетските институции е различен метод за фирмите да запълнят дефицита на умения. Shell, да вземем за пример, е партньор-основател на Института за енергиен преход към Университета в Хюстън, където студенти работят с учени от компанията в три съществени области: водород, ръководство на въглеродните излъчвания и възобновими пластмаси.   

Проучване на разнообразни способи за финансиране и инвестиции 
Интеграцията на софтуерни принадлежности за зелена промяна може да бъде обвързвана с редица провокации, защото доста от тях разчитат на обилни първични вложения във физически активи, в това число огромни уреди и инфраструктура. Има и такива, които към момента не са достигнали задоволително зрялост или комерсиална реализация и не изискват толкоз огромни финансови инвестиции, само че пък могат да бъдат свързани с повече опасности.    Партньорствата за финансиране играят все по-голяма роля - от взаимни предприятия сред локални стартъпи и международни софтуерни компании до взаимно финансирани от доста заинтригувани страни стратегии за научни проучвания.   " Тези стратегии за научноизследователска и развойна активност са изключително известни в разрастващите се страни и се чака да усилят частните вложения в предприятия, които обслужват едни от най-засегнатите климатичните промени общности ", разкриват от McKinsey и прибавят в умозаключение:     " Интеграцията на технологии, свързани с климата, постоянно изисква от фирмите да мислят и работят по самоуверен и новаторски метод. В същото време икономическата неустановеност, инфлацията, новите подходи за обществено финансиране, софтуерните опасности и съображенията, свързани с веригата за доставки, трансформираха пейзажа за създаване на зелен бизнес. Затова фирмите би трябвало да работят самодейно за справяне с нововъзникващите провокации ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР