Преход на възможностите – Кюстендил“ предизвика голям интерес у местната

...
Преход на възможностите – Кюстендил“ предизвика голям интерес у местната
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Свободният пазар на ток се отлага; Поръчката на 20 електровлака дерайлира

„ Преход на опциите – Кюстендил “ провокира огромен интерес у локалната общественост (Галерия)
Конференцията „ Преход на опциите – Кюстендил “ предизвика голям интерес измежду обществеността в града. Над 100 души, представители на локалния бизнес, синдикатите, неправителствени организации, просветителни институции и поданици на града, посетиха събитието, проведено от „ Бранд Медия България “. На него бяха показани другите благоприятни условия за финансиране на планове, с които преходът към въглеродно неутрална стопанска система да стане обективен.
Предизборно: Токът за бита остава на контролирани цени още година
Свикнали сме в България цената на тока да зависи от това дали ще има предварителни избори. Деликатната за хората тематика внезапно излезе на дневен ред последните седмици, откакто стана ясно, че още веднъж предстоят парламентарни избори. И въпреки смяната на модела съвсем по никакъв метод да не визира битовите консуматори, в Народното събрание частичното освобождение на пазара на електрическа енергия от 1 юли 2024 година беше анулирано с претекстове, че цената на тока ще нарастне.
Инструмент против обществената изолираност: Проектът „ Резиденция Баба “ връща живота в обезлюдените села
Неправителствената организация „ Фабрика за хрумвания “ действа от 10 години, а една от нейните начинания е  „ Резиденция Баба “, чиято концепция е да свързва младежи от градовете – които имат желанието да опазят българското село и да възродят българските обичаи – с възрастни хора в села из цяла България. От 2015 година насам организирани групи от младежи отиват да живеят в разнообразни български села с цел да усъвършенстват живота в дребните обитаеми места, като способстват със своите хрумвания, запаси и капацитет на градски хора, а въпреки това и да работят в посока облагородяване на тези места.
Поръчката за 20-те електрически „ push pull “ влака дерайлира
Най-голямата поръчка, за над 1.2 милиарда лева, която трябваше да обезпечи доставката на 20 електрически „ push pull ” влака, дерайлира. Тя е прекъсната с решение на министъра на превоза Георги Гвоздейков от 17 април. Една от компаниите не е удължила периода на офертата си поради следствие на Европейската комисия, а за другата оценяващата комисия е разкрила редица нередности в техническите параметри и прекомерно дълъг период за доставка.
Големите вложители имат съществени ESG условия към България
Големи задгранични компании, които обмислят инвестиция в България, са с новаторски производства, употребяват възобновими енергийни източници и имат условия цялата сила, която употребяват, да бъде зелена. Ако България няма по какъв начин да даде това, няма по какъв начин да се реализира тази инвестиция. Клиентите и акционерите в тези компании държат на тези условия, тъй като всички тези огромни интернационалните играчи към този момент изповядват ESG философията.
И поръчката за 35-те електрически влака продължава с директно договаряне
Втората най-голяма поръчка за доставка на преносим жп състав ще продължи с директно договаряне. Министерство на превоза ще води договаряния с две интернационалните компании – полската Pesa и чешката Skoda Transportation – които подадоха предложения в отворената процедура за доставка на 35 електрически влака. Тя обаче е прекъсната с решение на служебния отраслов министър Георги Гвоздейков през днешния ден, защото предложенията на компаниите не дават отговор на заложените условия. 
Управителят на Българска народна банка очерта „ по-вероятния сюжет “ за влизане в еврозоната
Ако България успее да покрие инфлационния аршин за влизане в еврозоната по-късно през тази година, въпреки всичко има късмет се причисли към валутния съюз следващата година – въпреки и не първоначално. Това стана ясно от думите на шефа на Българската национална банка Димитър Радев.
Всяко отсрочване на еврозоната коства милиони на банките в България
Банките в България не престават подготовката си за присъединяването на страната към еврозоната. Въпреки политическата неустойчивост и високата инфлация, чието равнище към момента е отвън европейските критерии,
Българска народна банка сви упованията си за българската стопанска система
Българската национална банка (БНБ) сви упованията си за растежа на българската стопанска система през тази и идната година. Това излиза наяве от новата прогноза на институцията, съгласно която ръстът на Брутният вътрешен продукт тази година ще бъде 2.2% вместо 2.5%, както бе заложено в прогнозата от декември. Ревизията праща икономическия напредък на страната фрапантно под упованията на към този момент някогашния финансов министър Асен Василев, който приготви Бюджет 2024 при 3.2% стопански растеж.
Сделка при по-малките: БАКБ купува Токуда банк
Българо-американска кредитна банка (БАКБ) с главен акционер Цветелина Бориславова придобива Токуда банк. За договорката заяви БАКБ и показва, че е реализирано съглашение с Tokushukai Incorporated – корпорацията на японския магнат Торао Токуда, който бе и вложител в първата частна болница в България – „ Токуда “.
При висок интерес България взе 200 млн. лева вътрешен заем
Още в първите дни от своя живот служебното държавно управление с финансов министър Людмила Петкова взе заем за 200 млн. лева. Това е първият вътрешен заем за България от към година и половина насам и бе пласиран при висок интерес. Емисията е под формата на 3-годишни държавни скъпи книжа и бе запланирана в последните дни на Асен Василев като финансов министър в края на предишния месец.
Как соларите преобразяват жилищното строителство в България
Бумът на вложения в слънчеви планове в България, както и непрестанно изменящия се пазар на недвижими парцели дадоха началото на революционна смяна в жилищното строителство в страната
България губи 1 милиарда лева годишно без сухопътния Шенген
Икономиката на България губи над 1 милиарда лева годишно, оставяйки отвън сухопътния Шенген. Това сочи проучване на Съюза на интернационалните превозвачи. Проблем е и чакането по границите, като тук-там то доближава до 16 часа, предава Българска телеграфна агенция.
Израелски вложител желае да строи комплекс от къщи край Варна
Комплекс от 23 еднофамилни жилищни здания следва да бъдат построени в с. Бенковски, Община Аврен, Област Варна. Инвестиционното предложение е на „ Шай Хаузис ” ЕООД и е входирано в РИОСВ-Варна, видя Economic.bg.
Годишната инфлация в България се забави до 3%
Годишната инфлация в България се забави през март до най-ниското си равнище от юли 2021 година Националната статистика регистрира повишение на цените приблизително с 3% на годишна база, като понижава от 3.3% месец по-рано.
БДЖ подвига цените на билетите приблизително с 20%
Заради фрапантното увеличение на разноските на „ БДЖ – Пътнически транспорти “, от 7 май билетите за пътешестване с трен нарастват приблизително с 20%. Това излиза наяве от прессъобщение на националния жп транспортьор. Без смяна ще останат цените на железопътните карти „ Дете “, „ Учащ “, „ Семейство “ „ ТПЛ “ и „ Възрастен “, които са на алегорична стойност от 1 лева
Интервю | Все повече интернационалните играчи ще развиват ВЕИ планове в България
Ирландска започваща компания за енергийни и софтуерни решения Solsign стъпва в България със своята платформа, която благодарение на неестествен интелект може неотложно да оцени жизнеспособността на всеки имот за развиване на слънчева плантация. За бъдещето ѝ развиване на българския пазар беседваме с Еран Горен, основен действен шеф на Solsign, който дава отговор за връзките на компанията с промишлеността за възобновими енергийни източници.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР