Преговорният процес премина в дух на етика, професионализъм, разбирателство, за

...
Преговорният процес премина в дух на етика, професионализъм, разбирателство, за
Коментари Харесай

Доц. Околийски: Постигнахме баланс между интересите на държавата и лекарското съсловие

„ Преговорният развой мина в дух на нравственос, професионализъм, съгласие, за което доста благодаря на управлението на Здравната каса – на шефа Станимир Михайлов, на подуправителя проф. Момчил Мавров и на всички специалисти от Касата “. Това сподели ръководителят на Надзорния съвет доцент Михаил Околийски пред публицисти след края на днешната среща сред Надзора и управлението на БЛС.   

„ Анексът към НРД, който договорихме, е напълно в полза на българските пациенти. Постигнахме баланс сред ползите на страната и лекарското съсловие, тъй че да проработят механизмите на профилактиката, а въпреки това да създадем болничната помощ по-ефективна. Очакваме това да докара до понижаване на разноските за НЗОК “, сподели още доцент Околийски.

Той заяви, че персоналните лекари ще бъдат подтиквани с повече средства, в случай че над 50% от пациентите им са обхванати от профилактичните прегледи, обезпечен е по-добър достъп до образни проучвания, а в болничната помощ стремежът е да бъдат подтиквани еднодневните хоспитализации.

„ Специализираната извънболнична помощ се изнася покрай пациентите изключително в труднодостъпните и отдалечени региони, а в болничната помощ се вкарва нов ред при отчитането на някои клинични пътеки – при политравмите, при лекуването на исхемичните инсулти и се усилват цените на клиничните пътеки, по които се лекува диабет “, сподели и шефът на НЗОК Станимир Михайлов.

По отношение на глобите на лечебните заведения, когато не са достигнати равнищата по КТД доцент Околийски посочи, че с изключение на отлагателния интервал, е добавена и нова уговорка, която планува насърчаване на болничните мениджъри, които са ги достигнали. „ Това ще увеличи мотивацията за ефикасни управнически решения в болничните лечебни заведения “, сподели той.

Михайлов съобщи, че изискванията и реда, по които ще бъдат осъществявани инспекциите на лечебните заведения за възнагражденията на медиците, се дефинират със заповед на министъра на опазването на здравето и те ще претърпят смяна, в случай че бъде признат нов Колективен трудов контракт.

Той напомни, че в бюджета на НЗОК има поделение по 30 млн. лева за възнаграждение на медицинския личен състав в регионалните и общинските лечебни заведения. От март ще влязат в действие и новите цени на клиничните пътеки, които би трябвало да облекчат ръководителите на лечебните заведения при обезпечаване на възнагражденията.

По данни на Министерство на здравеопазването над 112 са държавните лечебни заведения, които са достигнали минималните равнища на възнаграждение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР