Преговорният екип вчера работи до късно и в следствие на

...
Преговорният екип вчера работи до късно и в следствие на
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Доверието в БСП се повишава вследствие на нашето поведение в управлението



" Преговорният екип през вчерашния ден работи до късно и в резултат на това беше образуван краен документ, с който всички участници в договарянията се съгласихме, а това неизбежно е програмата за ръководство с небосвод до края на годината. И мога да кажа, че в този заключителен документ всички противоречиви моменти са изчистени. Фактически документите са два - програмата на държавното управление и законодателната стратегия. " Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната комисия по защита Атанас Зафиров в ефира на BG on AIR.

Зафиров разяснява, че в програмата за ръководство има записани повече от 100 ограничения, които до края на годината би трябвало да станат факт. " Съпътствано с смяна в законодателството, целяща от една страна осъществяване на заложените ограничения и от друга въвеждане в осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност, тъй че средствата, които са заложени да влязат и да могат да бъдат употребени по предопределение ", добави той.

По думите му е изпълнен мандата за договаряния, който Националния съвет на левицата е упълномощил на преговорния екип на " Българска социалистическа партия за България ". " В него бяхме заложили няколко краткосрочни и пет дълготрайни ограничения. Всички те са ясно написани в тези два документа. В огромната си част направените от нас оферти откриха място във финалните документи. Разбира се нашите цели са ясни и те са на първо място в региона на обществената политика, възобновяване на стопанската система и енергетиката, опазването на здравето, културата, образованието ", заключи Атанас Зафиров и акцентира, че програмата на държавното управление е извънредно амбициозна и това значи доста виновна работа в Народното събрание, а като последваща стъпка дефинира обезпечаването на болшинство, което е отговорност на мандатоносителя.

" По отношение на министерствата е значимо да кажем, че в преамбюла на законодателната стратегия още като първа точка ние заложихме едно изискване за действие на Народното събрание, което включва избор на ръководител на Народно събрание. И този избор би трябвало да стане до 22 юли. Оттам нататък следва избор на Министерски съвет. В нашия групов орган дадохме доста висока оценка за работата на министрите от Българска социалистическа партия. Персонални диалози не са водени за лица и ресори. Мисля, че е разумно да запазим тези министерства, с които сега разполагаме ", добави Зафиров за договарянията.

" Г-жа Корнелия Нинова се оправи чудесно с ролята си на вицепремиер и това по мнение на всички е едно от най-работещите министерства. Показват го и резултатите, които бяха реализирани в тази сфера. Амбициозна е и програмата, която сме заложили в бранш стопанска система, а с цел да бъде изпълнена би трябвало да имаме можещ министър ", сподели още депутатът от социалистическата партия и акцентира, че Корнелия Нинова изцяло дава отговор на тези условия.

Атанас Зафиров изясни, че през днешния ден от 16:00 ч. социалистите имат съвещание на своя Национален съвет, където следва да дадат доклад за свършената работа и да вземат мандат за продължение на договарянията в частта за състав и оферти за Министерски съвет.

" Резултатите в последното социологическо изследване демонстрират за Българска социалистическа партия растеж от над 1.5% единствено за месец и половина, което е в резултат на нашето държание в ръководството и Народното събрание, тъй като ние се превърнахме в обществения стожер на това ръководство. Няма по какъв начин да ни удовлетворяват резултатите и по тази причина считаме, че сега имаме потребност от една ускорена законодателна стратегия и работещо държавно управление, които могат да създадат по този начин, че българските жители в действителност да видят смисъла от политиката ", безапелационен бе заместник-председателят на Българска социалистическа партия по повод нарасналото доверие в Българска социалистическа партия, което се регистрира от последното социологическо изследване.

" Искам да погледнем алтернативата избори през призмата на публичния интерес. Само преди няколко дни имаше частични локални избори, на които регистрирахме една от най-ниските изборни интензивности за всички времена, в Нова Загора да вземем за пример беше 26 %. По този метод доста ясно се демонстрира, че дневния ред на българското общество е доста по-различен и парламентарните избори са някъде на последно място в тази редица от цели, които стоят пред българските жители. Основните неща, които вълнуват хората са битката с неравенствата, стопанска система, приходи, цени на енергоносители и потребителска кошница, инфлация - това вълнува хората и ние с нашата стратегия даваме решения на тези проблеми. Затова и считаме, че изборите момента не са решение, а ще задълбочат проблемите. Ние сме в обстановка на невиждана геополитическа рецесия и ни чакат тежки есен и зима ", изясни Зафиров за публичните настройки.

Той съобщи, че социалистите са по-скоро сюрпризирани от метода, по който не е било признато предлагането им за хартиените бюлетини. " Факт е, че метода на гласоподаване единствено с машини лиши една голяма част от българското общество да гласоподава. Тази неточност би трябвало да бъде поправена. Лъжлива е тезата, че ние връщаме хартиената бюлетина, а даваме опция за избор на гласоподавателите, като всеки ще може да гласоподава както откри за комфортно ", добави социалистът.

В умозаключение Атанас Зафиров изрази оптимизъм, че ще бъде формирано работещо държавно управление в сегашния парламент.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР