Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението

...
Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението
Коментари Харесай

Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорният екип на ГЕРБ, отпред с Мария Габриел, одобри предлагането на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа договаряния. Днес договарянията с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев с окончателното решение, съобщи кореспондент на БГНЕС.

БГНЕС напомня, че в понеделник Мария Габриел одобри от президента Румен Радев досието с първия мандат за сформиране на кабинет.

„ Поемам с възприятие за отговорност номинацията ми от страна на ГЕРБ-СДС да бъда министър председател. Защото споделяме, че България има потребност от непоклатимост, само че тя би трябвало да бъде въз основа на ясни цели, гласност, бистрота, равнопоставеност в ръководството, общи цели и общо предпочитание да върви страната напред посредством промени. Споразумението и Министерски съвет вървят в пакет. За нас е значимо всичко да бъде контрактувано и доста ясно да излезем с позиция, която споделя, че сме дружно въз основа на правилата ", съобщи Габриел.

От своя страна пък досегашният министър председател Николай Денков съобщи, че това, което са видели като план за Министерски съвет, го виждат за първи път. „ Този състав за нас е недопустим “, сподели Николай Денков.

Чаи преди връчването на мандата импровизирано бе публикуван лист на министрите, за който са се договорили двете обединения.

По неофициална информация документът, подписан от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ включва и поименен състав на Министерския съвет.

Според него министерските постове се разпределят по следния метод: Мария Габриел ще бъде министър председател и министър на външните работи; Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси; Асен Василев - министър на финансите; Калин Стоянов остава отпред на Министерството на вътрешните работи; Андрей Цеков остава министър на районното развиване и благоустройството; Деница Сачева поема поста на министър на труда и обществената политика; Христо Гаджев заменя Тодор Тагарев отпред на Министерството на отбраната; Атанас Славов остава министър на правосъдието; Красимир Вълчев ще е министър на образованието; Катя Панева - на опазването на здравето, Кръстьо Кръстев остава министър на културата; Ивелина Василева поема МОСВ; Кирил Вътев остава на поста си като министър на земеделието и храните; Росен Желязков напуща поста си като ръководител на Народно събрание и става министър на иновациите; Жечо Станков поема българската енергетика; Богдан Богданов остава министър на стопанската система и промишлеността, Георги Гвоздейков също резервира поста си и остава министър на превоза и съобщенията; Александър Йоловски също остава отпред на министерството на електронно управление; Зарица Динкова остава министър на туризма, а Димитър Илиев - на младежта и спорта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР