Преговорите за връщане на Иран и САЩ обратно в ядрената

...
Преговорите за връщане на Иран и САЩ обратно в ядрената
Коментари Харесай

Борел призна, че преговорите по ядрената сделка са в застой

Преговорите за връщане на Иран и Съединени американски щати назад в нуклеарната договорка, са в застой . Това призна в сряда висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, представен от Агенция Франс Прес.

" Страхувам се, че с политическата обстановка в Съединени американски щати и толкоз доста направления, които не са безапелационни, в този момент ще останем в един тип невъзможност ", сподели Борел.

Борел през последната година и половина  се опита да съживи нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, съществено наранено, откакто тогавашният президент Доналд Тръмп накара Америка да се отдръпна от него през 2018 година
 Белият дом с нови обвинявания към Иран за нуклеарната договорка
Белият дом с нови обвинявания към Иран за нуклеарната договорка

Напрежение сред Техеран и Белия дом

Иран отговори, като анулира придържането си към уговорките си, доста за наблюдаване, ръководени от нуклеарния наблюдаващ на Организация на обединените нации, Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Миналия месец Борел показа текст, който той разказа по това време като " финален " и към момента смята най-хубавата точка на равновесие сред позициите на всички ".

Но Иран се придържа към настояването МААЕ да сложи линия под следствие, почнало, когато организацията откри следи от нуклеарен материал в три недекларирани обекта.

Политическата обстановка в Съединени американски щати се промени, защото президентът Джо Байдън е изправен пред междинни избори за Конгрес през ноември, което прави постигането на покупко-продажби с Иран по-трудно.

Борел сподели, че през последните няколко месеца " предложенията се сближаваха, само че за жалост след лятото последните оферти не се сближават - те се разминават ".

" Последните оферти от иранците не помогнаха, тъй като бяхме съвсем там, по-късно пристигнаха нови оферти и политическата среда не е от най-благоприятните. Съжалявам, че го споделям, само че не чакам пробив през идващите дни. ", сподели той

Европейските страни по нуклеарната договорка, Англия, Франция и Германия, предходната седмица обявиха, че имат " съществени подозрения " по отношение на искреността на Иран в желанието си за възобновяване на пакта.

Иран дефинира взаимната декларация  като неконструктивна и " почтена за жалост ".

Борел съобщи, че в момента  не може да предложи нищо друго, с цел да изведе договорката от задънената улица.
 Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на нуклеарна договорка
Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на нуклеарна договорка

Това е най-острата рецензия, която Вашингтон е отправял до момента

" От моя страна нямам какво повече да предложа ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР