Преговорите за следващия кабинет междуд ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на

...
Преговорите за следващия кабинет междуд ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на
Коментари Харесай

Преговорите за следващия кабинет са на финалната права

Преговорите за идващия кабинет междуд ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на финалната права.

„ ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са на прага на съглашение “, заяви политологът Светослав Малинов пред Euronews Bulgaria.

Преговорите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са на заключителен стадий и към този момент се водят на лидерско равнище.

Днес те се организираха на два стадия – преди началото на пленарното съвещание и след края му, оповестяват от БНР.

Премиерът в оставка Николай Денков пристигна в Народно събрание и дружно със съпредседателите на ПП-ДБ се срещнаха с претендента за министър председател Мария Габриел и водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

По информация на БНР, което се базира на свои източници, се е обсъждало разпределението на министерските кресла и персонални назначения. 

Засега има единодушие за промяна в четири министерства – на опазването на здравето, на нововъведенията и растежа, туризма и енергетиката.

Но се разискват смени и в други ведомства.

Все още няма единодушие за титуляра в Министерство на външните работи, само че са водени разговори Николай Денков с изключение на вицепремиер да бъде и министър по европейските въпроси и сигурността. 

На този стадий министрите на финансите Асен Василев и на защитата Тодор Тагарев запазват  постовете си макар рецензиите на ГЕРБ към тях. 

От ГЕРБ пък държат на вътрешния министър Калин Стоянов и на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, въпреки настояването на ПП-ДБ за промяната им.

От ГЕРБ държат да получат 6 министерски поста, пък съобщава „ Капитал “.

От партията на Борисов преговаряли за министри на външните работи, на енергетиката, на защитата, на земеделието, на нововъведенията, на околната среда и водите.

Според изданието обаче Тагарев няма да резервира поста си, защото от партията на Борисов държали министър на защитата да бъде ръководителят на комисията по защита в Народното събрание Христо Гаджев.

За възможни претенденти за Министерството на енергетиката изданието оповестява за бившия министър на енергетиката в кабинет на ГЕРБ Теменужка Петкова или на някогашния зам.-министър на енергетиката Жечо Станков.

За министър на околната среда и водите от ГЕРБ предложили Ивелина Василева, заемала поста и преди в кабинет на Бойко Борисов.

А за земеделието – Георги Тахов, който е шеф на фонд „ Земеделие “, като беше назначен а поста по време на служебното държавно управление на Румен Радев.

Според водача на „ Да, България “ Христо Иванов ще има актуализация на управническата и законодателната стратегия и това се разисква на експертно равнище.

Двете договарящи обединения, които готвят ново държавно управление, ще заложат пътни карти със периоди и цели, по които ще се регистрира по какъв начин се справят министрите, става ясно от изявление на Христо Иванов за предаването „ Контракоментар “ на Асен Генов.

Спори се и за статута на ДПС и присъединяване му в номинациите за попълване на регулаторните органи с изминал мандат, осведоми още БНР.

Преговорите не престават. Целта е Мария Габриел да показа подготвен състав и конструкция на Министерски съвет при приемане на мандата от президента Румен Радев.

Президентът към този момент отсрочи конституционната процедура за понеделник, 18 март, по обед поради оповестения Ден на печал на 15 и 16 март във връзка кончината, поклонението и погребението на патриарх Неофит.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР