Преговорите за сформиране на правителство в Германия вървят към своя

...
Преговорите за сформиране на правителство в Германия вървят към своя
Коментари Харесай

Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

Преговорите за съставяне на държавно управление в Германия вървят към своя край. Според евентуалния следващ канцлер Олаф Шолц времевият план се съблюдава и новият кабинет ще може да бъде показан на 6 декември.

Новото държавно управление едва ли ще бъде по-голямо от досегашните държавни управления на канцлера Ангела Меркел. Тя разполагаше с кабинет от 15 министри. Толкова вероятно ще бъдат и при управлението на тройната коалиция межди социалдемократи, зелени и либерали.

Най-много постове ще получи партията с най-много гласове - Германската социалдемократическа партия, като за нея са отделени шест министерски поста. Пет поста ще получи Зелената партия, а за либералите остават четири. По време на договарянията най-големи борби са се водили за поста на финансовия министър.

Лидерът на либералите Кристиан Линднер упорства той да оглави финансовото министерство. Друг кандидат за поста е лидерът на Зелената партия Роберт Хабек. Спрягат го въпреки че и за министър на вътрешните работи. Със нерешителност Роберт Хабек ще е вицеканцлер, осведоми БНР.

Генералният секретар на демократичната Свободна демократическа партия Фолкер Висинг може да получи икономическото министерство. Зелените пък се борят да създадат и едно ново министерство - това на климата, единствено че то ще бъде ръководения от другият лидер на Зелената партия - Аналена Бербок. Досегашната министърка на правораздаването - Кристина Ламбрехт, може да резервира поста си, а външното министерство вероятно ще отиде или при Зелените, или при либералите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР