Преговорите за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз ще преминат

...
Преговорите за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз ще преминат
Коментари Харесай

Преговорите по Брекзит вероятно ще преминат към втора фаза през декември


Преговорите за отдръпването на Англия от Европейския съюз ще преминат към втората фаза през декември, в случай че Брюксел удостовери, че е реализиран забележителен прогрес. Това се показва в окончателното изказване на срещата на върха на Европейски Съюз, публикувано в петък в Брюксел.

"В идната среща на върха през декември, Европейски Съюз още веднъж ще направи оценка на обстановката в договарянията, с цел да се дефинира дали има забележителен прогрес по основните тематики ”, написа в документа.

В него се акцентира, че Обединеното кралство към момента не е удостоверило съответните си финансови отговорности по отношение на отдръпването от общността. Там написа още, че водачите на 27-те страни от Европейски Съюз приветстват постигнатия прогрес.

По-рано стана ясно, че водачите на Европейския съюз дават „ зелена светлина ” за подготовката за търговски договаряния с Лондон. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на върха в Брюксел.

Веднага по-късно той написа в Туитър:

„ Лидерите на Европейски Съюз дават зелена светлина за подготовка на втора фаза от договарянията от Брекзит ”.

Вчера и през днешния ден ръководителите на страните членки на блока разискват дали в договарянията до момента е доближат прогрес, който разрешава започването на диалози за комерсиална договорка след развода сред Лондон и Брюксел. По време на първия стадий двете страни се опитваха да се договорят по три въпроса: за границата сред Северна Ирландия и република Ирландия, за правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия и за тези на британците, живеещи в страни от общността, и за размера на сумата, която Лондон би трябвало да заплати за напускането на Европейски Съюз.

Премиерът Тереза Май съобщи, че Англия ще стигне до финансово съглашение за Брекзит, едвам откакто бъдат контрактувани бъдещите връзки с Европейски Съюз.

"Пълното и дефинитивно съглашение ще пристигна като част от окончателната договорка, която получаваме по отношение на бъдещото партньорство. Мисля, че това е безусловно правилно", сподели тя на срещата на върха в Брюксел.

Мей сподели също, че приветства напредъка на договарянията с Брюксел за изхода на Обединеното кралство от Европейския съюз, само че счита, че те са единствено първоначално.

"Аз съм оптимист за бъдещето на Англия и на тези договаряния, само че знам, че към момента имаме доста работа за извършване ”, уточни ръководителят на английското държавно управление.

Официалните договаряния сред Лондон и Брюксел за изискванията, съгласно които Англия ще излезе от Европейски Съюз, започнаха на 19 юни в белгийската столица, съвсем една година след референдума по въпроса в Обединеното кралство, на който с резултат от 51,9% победиха съперниците на евроинтеграцията.

Преговорите би трябвало да продължат до ноември 2018 година, след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите съглашения в националните парламенти. /БГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР