Преговорите за бъдещото правителство продължават, но изглежда, че през последните

...
Преговорите за бъдещото правителство продължават, но изглежда, че през последните
Коментари Харесай

Преговорите за правителство: Търси се пост за Нинова

Преговорите за бъдещото държавно управление не престават, само че наподобява, че през последните дни главно се търси пост за водача на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова. Позициите, за които тя се спряга, се сменят за часове на фона на изказванията ѝ, че в.

Участници в договарянията първо заговориха, че ръководителят на Българска социалистическа партия желае да е силов вицепремиер, само че това ѝ е било отказано. После импровизирано изтече информация, че ще стане ръководител на Народното събрание вместо Ива Митева от " ИТН ". Сега се твърди, че Нинова може да стане вицепремиер, който да дава отговор за държавните предприятия. За новия пост OFFNews, а по информация на Mediapool сходно разискване фактически има, само че всичко е предпоследно.

Такъв ход обаче би бил неочакван, тъй като и до през днешния ден постоянната офанзива на ГЕРБ против Нинова е за присъединяване ѝ в приватизацията на " Техноимпекс " в края на 1990-те години като началник на сдружението и притежаваните от нея акции. Не е изключено настоящето искане да има за цел Нинова в действителност да получи различен пост, който да звучи по-приемливо. Освен това " Демократична България " и " ИТН " евентуално не биха приели сходно решение, а в случай че то е съществено - може да се трансформира в причина най-малко една от двете обединения да се откаже от поддръжка за кабинет на " Продължаваме промяната ".

Няколко часа преди импровизирано да се заприказва за следващия пост, спряган за Нинова, тя отхвърли да се е договаряла да бъде първи ротационен ръководител на Народното събрание, както беше планувано съгласно писмо на управлението на участващата в " Демократична България " партия ДСБ до членовете на Изпълнителния ѝ съвет. Довчера участници в договарянията признаваха, че тя фактически ще стане началник на Народното събрание. Преди това за поста се спрягаше Ива Митева от " ИТН ", а в този момент съгласно източници на Mediapool е допустимо ръководител на Народно събрание да стане човек от първата политическа мощ – " Продължаваме промяната " на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

В четвъртък вечерта пред Mediapool представители на партии в възможното бъдещо ръководство показаха, че има разбърквания и в съотношенията сред партиите, като " ИТН " ще получи не в началото плануваните 3, а 4 министерства. Очаква се министър на районното развиване да стане Гроздан Караджов, който беше проектоминистър на превоза в един от неосъществените кабинети на Има Такъв Народ през лятото.

По-рано в четвъртък Нинова изиска обща лидерска среща, на която да се изчистят несъгласията сред партиите. Малко преди настояването на Нинова депутатът от " Продължаваме промяната " Андрей Гюров разгласи, че " текат лидерските договаряния " и се чака до часове да бъде подписано съдружното съглашение. Нинова публично разгласи, че автограф няма по какъв начин да има преди другата седмица, тъй като би трябвало да има утвърждение на документа от Националния съвет на Българска социалистическа партия. Решения за сключване на съглашението би трябвало да вземат и управленията на партиите в " Демократична България " и няма по какъв начин това да стане за няколко часа.

Обща лидерска среща не е имало, само че Асен Василев и Кирил Петков са се срещали поотделно с останалите обединения денем.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР