Преговорите в Кайро за споразумение за временно прекратяване на огъня

...
Преговорите в Кайро за споразумение за временно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

NYT: Преговорите в Кайро за споразумение между Израел и Хамас са удължени с три дни

Преговорите в Кайро за съглашение за краткотрайно преустановяване на огъня в линията Газа и освобождение на заложници, държани от " Хамас ", които се организираха предходния ден, бяха удължени с още три дни заради липса на прогрес, заяви " Ню Йорк Таймс " (NYT), базирайки се на египетски чиновник. В същото време, по думите му, разискването на съглашението протича в " позитивен звук ".


В края на първия ден от договарянията участниците в срещата не са стигнали до съглашение, пишат NYT и Ройтерс. Един от събеседниците на NYT съобщи, че основният въпрос в полемиките на страните се отнася до броя на палестинските пандизчии, които ще бъдат освободени от израелските затвори в подмяна на заложници. Според американския чиновник идващите три дни диалозите ще се водят на по-ниско равнище.

През първия ден в диалозите са взели участие шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и Давид Барнеа, началник на израелската разследваща работа Мосад. Те се срещнаха с високопоставени чиновници от Египет и Катар - тези страни са медиатори в договарянията.

Както написа Axios, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи подготвеност да освободи трима палестински пандизчии в подмяна на един пленник - същата скица действаше по време на примирието през ноември 2023 година Според вестника в телефонен диалог президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е призовал израелския министър председател да прояви еластичност и да освободи още пандизчии, с цел да се реализира договорката./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР