Преговорите в Кайро имат хоризонт, но той не е много

...
Преговорите в Кайро имат хоризонт, но той не е много
Коментари Харесай

Експерт: Нетаняху ще изпадне в неблагоприятна позиция, ако няма резултат от преговите в Кайро до Рамазан

Преговорите в Кайро имат небосвод, само че той не е доста отдалечен. Това, което се договаря там е краткотрайно прекъсване на огъня и на израелската военна интервенция в Ивицата Газа, в подмяна на освобождение на израелски заложници. Така че тук става въпрос за 5-6 седмици да спрат дейните бойни дейности. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение.

По-рано през днешния ден делегация на Хамас напусна договарянията в Кайро без договорка за преустановяване на огъня в Газа, само че въоръжената формация твърди, че непреките договаряния с Израел не са завършили.

" Все отново, в случай че се стигне до сходно съглашение, то е подтиквано основно от това, че обстановката в Газа е близка до филантропична злополука към този момент и това ускорява изключително доста интернационалния напън върху Израел да приключи военните дейности най-малко краткотрайно. А като споделям интернационален напън, най-много Съединените щати, защото това е единствената страна, която е най-близкият съдружник на Израел, и която може да окаже най-силно влияние върху решенията, които вземат ", изясни Димитров.

Той обърна внимание, че има интернационален консенсус за това, че би трябвало час по-скоро да бъдат прекъснати бойните дейности и да се вземат някои ограничения за решение на филантропичната рецесия в линията Газа: " Не можем да кажем към момента, че има някакъв консенсус за световно решение за основаване на палестинска страна, за нейния обсег, за споразумяване на връзките сред Израел и тази палестинска страна. В момента се взимат краткотрайни и тактически решения, а не за стратегически. Но и това не е малко несъмнено, в тази тежка обстановка ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР