Преговорите тази седмица в Норвегия между представители на венецуелското правителство

...
Преговорите тази седмица в Норвегия между представители на венецуелското правителство
Коментари Харесай

Мадуро: Преговорите в Норвегия имаха за цел оформянето на мирен дневен ред

Преговорите тази седмица в Норвегия сред представители на венецуелското държавно управление и съпротива имаха за цел " оформянето на кротичък дневен ред " в унищожената от рецесия южноамериканска страна, съобщи президентът Николас Мадуро, представен от Ройтерс.

Двете делегации отидоха в скандинавската страна, сигнализирайки за нов метод в опитите за усмиряване на напрежението, което ескалира след несполучливия опит за прелом предишния месец по апела на опозиционния водач Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за изпълняващ длъжността президент на Венецуела в качеството си на ръководител на Народното събрание, предава Българска телеграфна агенция.

Десетки хора бяха убити при митингите против Мадуро от началото на годината, а над 3 милиона венецуелци емигрираха от страната поради икономическия срив.

Норвегия има традиция да посредничи за споразумяване на спорове.

Представителите на венецуелското държавно управление и съпротива са се срещнали поотделно с норвежките посредници, само че не и между тях. Не е ясно дали посредническата задача ще продължи, сподели опозиционният народен представител Сталин Гонсалес, който е бил в делегацията на Гуайдо.

Мадуро съобщи през вчерашния ден пред венецуелски военни, че държавната делегация е отишла в Норвегия, с цел да стартира " изследване за диалог и разговор с венецуелската съпротива за оформяне на кротичък дневен ред за страната ".

Гуайдо реагира по-хладно, като написа в четвъртък в Туитър, че всяка " посредническа самодейност " би трябвало да стартира с " края на узурпацията ", имайки поради, че Мадуро би трябвало да се отдръпна.

Венецуелският опозиционен водач, който наподобява все по-склонен да одобри възможна американска военна интервенция за споразумяване на рецесията, съобщи, че изпратеният от него дипломат във Вашингтон ще се срещне в понеделник с началника на Южното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати.

Много детайли от венецуелската съпротива реагираха скептично на възможните договаряния с аргумента, че Мадуро е употребявал преди разговора като тактичност за отсрочване, с цел да резервира своя надзор върху богатата на нефт страна на фона на непрекъснатия спад на виталния стандарт, отбелязва Ройтерс.

Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса в това време съобщи, че държавното управление на Мадуро е готово на договаряния със Съединените щати, съобщи ТАСС.

" Дойде времето на дипломацията. Готови сме да седнем на масата за договаряния ", сподели Ареаса в изявление за телевизия Телесур.

В същото време той увери, че " Съединени американски щати са претърпели проваляне в своите дейности срещу Венецуела ".

Съединените щати и доста европейски страни признаха Гуайдо за легален президент на Венецуела. Мадуро обаче резервира надзор върху държавния уред и има поддръжката на висшите военни, както и на съдружници като Русия, Куба и Китай, отбелязва Ройтерс. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР