Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със

...
Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със
Коментари Харесай

Виктор Канзуров: Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена

Преговорите с районен съд Македония отсега нататък няма да се обвързват със периоди, а с съответни резултати. Това стана ясно след извършения Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Президентът на България Румен Радев беше безапелационен, че правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на договаряния. Тяхната отбрана е категорично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 година и са основен детайл от Копенхагенските критерии за участие в Европейския съюз.

Позицията на президента Радев и България е, че процеса на интеграция на районен съд Македония е в застой, тъй като след подписването на контракта от 2017 година, страната-кандидат не направи нужното за осъществяването на Договора за добросъседство. Освен това, от македонска страна не се дават и гаранции за осъществяване на поетите задължения.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български жители – а с това и жители на Европейски Съюз, напоследък ескалира в открити обществени офанзиви против жители, заявили българския си генезис, беше маркирано още в изказването на българския президент.
Васил Василев: Проблемите ни с районен съд Македония най-вероятно ще се задълбочават
" Проблемите ни с Република Северна Македония най-вероятно ще се задълбочават. Простете ми черногледството, само че от Скопие дохвърчат все по-...
Прочети повече
Отношенията сред двете страни остават в застой. Все отново от Actualno.com потърсихме за коментар по тематиката няколко специалисти, които да изкажат мненията си по проблема. Вторият от тях е Виктор Канзуров, който е прочут македонски публицист с българско съзнание.

Как оценявате Консултативния съвет по национална сигурност по тематиката Северна Македония? Какво смятате за изказаната позиция на президента Радев след него?

Последният Консултативен съвет по национална сигурност по тематиката Република Северна Македония мина в знака на утвърдяване безспорната власт на президента Румен Радев и беше тип метафорично маркиране с което той отбелязя своята територия, показвайки на премиера Кирил Петков, кой действително е алфа мъжкаря в страната. Беше отнета самодейността на Петков за бързо решение на разногласието с РСМ, за което българския министър председател даде период от шест месеца. Чисто практично, отвън грубата интервенция на президента в пълномощията на изпълнителната власт, този КСНС се оказа непотребен и не е ясно какво са правили българските политици през тези шест часа, през от съвещанието. Пред публичността КСНС трябваше да остави усещане, че е препотвърдена Рамковата позиция на българското държавно управление ръководено от ГЕРБ, от есента 2019 година, която тогава поддържа и Народното събрание със своя Декларация. Това сякаш препотвърждаване на тази позиция беше нужно на Радев, тъй като по този метод, посредством неговото (на равнище на първосигнално впечатление) идентифициране с всеобщите настройки по македонската тематика в България, той съумява към този момент да постави в менгеме премиера Петков и да се дръпне от поетите им задължения пред някои фактори по отношение на връзките с РСМ. Реномето на Радев би трябвало да е излъскано, на човек, който не е изменник и е корав бранител на българските национални ползи. Целта на КСНС беше Петков и всички в ръководството да се подчинят на решенията на президента. А, Кирил Петков от новоучредената партия Политическа партия (чийто патрон беше президента), е оставен самичък да се изяснява на натискащите България интернационалните и презокеански фактори.

Стана ясно, че македонският президент Стево Пендаровски ще одобри представителите на двете нерегистрирани в България организации - ОМО „ Илинден “ Пирин и ОМО „ Илинден “. Срещата е обявена по искане на двете организации. Какво очаквате от нея и провокация ли е това?

Това е директна последица от акцията на българския президент Румен Радев и неговото гледище за на този стадий маловажното и много рисково вкарване на етническите българи в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония. Най-силната опозиционна мощ в РСМ, ДПМНЕ-Вальево, политически индивид, който завоюва последните локални избори в тази страна, не разбирайки или правейки се, че не схваща българската конституция, сподели, че може да одобри смяна на Конституцията в тяхната страна, единствено на основа на взаимност, т.е. дребното число жители смятащи се за македонци по националност, като етническа общественост да станат част от най-високия юридически акт на Република България. Смятам, че всеки е подобен за какъвто се усеща и би трябвало да има право на самоопределяне. Но, едно е, че българската конституция не познава групови права, а друго и извънредно значимо е това, че за омовци етническото македонство е еднаквост, която през времената постоянно е съществувала като нещо друго от българщината. От 50-те години, а по-ясно от 1963 година българската просветителна система не фалшифицира, не подменя българското народностно възприятие на Гоце Делчев, Яне Сандански и на други революционери с генезис от географска Македония. Въпреки това, омовци имат Гоце Делчев и Яне Сандански за небългари, даже и за антибългари. Ако откровено имат вяра в небългарскостта на Делчев и Сандански, това демонстрира избрани техни когнитивни качества или липса на такива, както и високо количество дебелоглав и екстремизъм. В първото му преобразяване, при което ясно се виждаше и зависимостта от публични фактори на Република Македония, ОМО „ Илинден “ имаше в програмата отделяне на Пиринска Македония от България. Президентът на РСМ Пендаровски още когато беше определен пролетта 2019 година, в първото негово изявление, което даде на българския публицист Коста Филипов, сподели, загатна, че даването права на българите в неговата страна, т.е. на тези, които зачитат правото на самоопределяне на Гоце Делчев и Яне Сандански, схваща го като част от някаква взаимност и контракт, с който същи такива права - отвън българския законов ред - би трябвало да имат в България и тези, които не зачитат правото на самоопределяне на Делчев и Сандански. Срещата с омовци при Пендаровски произлиза от оня метод на мислене и равнище на схващане, от който произлизат упоритостите и претекстовете на Румен Радев да поставя в менгеме Кирил Петков и да му демонстрира кой е същинския стопанин на България. От срещата чакам задълбочаване на конфликтността сред България и РСМ.
Доцент Георги Георгиев от Българска академия на науките не има вяра, че ще допуснем районен съд Македония абсолютно в Европейски Съюз
Преговорите с районен съд Македония отсега нататък няма да се обвързват със периоди, а с съответни резултати. Това стана ясно след извършения през вчерашния ден Ко...
Прочети повече
Очаквате ли смяна в българската позиция по „ македонския въпрос “?

Българската позиция по „ македонския въпрос “ към този момент е изменена. Историята, историческите фалшификации и подмяната на идентичността на възрожденците и революционерите от географска Македония, което се случва в РСМ, а е предшественик на негативизма и омразата по отношение на България и българите там, към този момент е измежду маргиналните тематики и претенции на българската страна. Даже съвсем и изобщо не съществува. Темата за историята по вербално принудителен път е снета. Вместо занимаване с тематиката за общата история като нещо предпочитано, българската позиция брутално е изменена, с помощта и на обслужващите Румен Радев (казионни) български медии. Сега преди всичко идва много глуповатото на този стадий искане за вкарване на българите в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония, където те да бъдат споменавани около другите елементи от нации, които живеят и се загатват в най-високия юридически акт на тази страна. Пропагандата в България показва това като някаква гаранция за равноправието на (иначе малобройните) българи в РСМ, измежду които битуват всякакви медиатори за паспорти и други членове на сдружения с по един или няколко хора, гладни за донации, за държавни заплати и работни места на основа на етнически квоти, а за какво да не и депутатски и други сходни постове, след внедряване в някаква предизборна коалиция на някоя от най-силните партии и изтъргуване избираемо място на кандидатската листа. Такива българи или „ българи “ с „ равни права “ като хората от други народности, бивайки плебеи на личните нагони и обществени неудоволетворености, с ясна и съществена цел за тяхно обществено, класово, кариерно, финансово и имуществено издигане, са елементарно уязвими и управляващите в Скопие могат да ги употребяват като някакви бели, предпазени мечки, които когато и да е може да се извърнат или някой да ги обърне против България, в случай че нагоните и зависимостите им постановат това.

Как протича общуването с македонските Ви сътрудници?

Няма съвсем никакво другарство, в случай че изключим Столе Наумов от радиото „ Канал 77 “ и Сеад Ризванович от ТВ „ 24 “, които от време на време ме пускат в ефир и тук таме интерес за моите позиции демонстрират някоя колежка или сътрудник от редакциите на албански език. Сега в медиите близки на ръководещия така наречен СДСМ има място за македонските българи, които са проводници на концепцията за вкарване още на този стадий на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ. Като че ли някакъв център е дал заповед това да бъде разменната монета с която, в случай че минат конституционните промени от този вид, за които се желае гласоподаване на две трети от депутатите в Скопие, нереформираната Република Северна Македония ще получи „ зелена светлина “ от България за начало на предприсъединителни договаряния на тс Европейския съюз.

Интервю на Тодор Беленски

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР