Преговорите с ЕС по никакъв начин не са свързани с

...
Преговорите с ЕС по никакъв начин не са свързани с
Коментари Харесай

Министър Юлиян Попов: Няма да нарежем и унищожим нито една централа

Преговорите с Европейски Съюз по никакъв метод не са свързани с действителното затваряне, съобщи изрично пред БНР министърът на екологията Юлиян Попов.

„ Това, че са посочени някакви цели – да вземем за пример тази цел 40% понижаване на излъчванията – тя ще бъде реализирана безспорно. Ако я махнем, това нищо няма да промени. Ако я оставим и не я реализираме, ще влезем в някакво наказателно разпореждане, в някакво нарушение на контракт и нищо изключително няма да се случи. Фактът, че тя е там, е просто показателен факт. Т.е. ние няма да нарежем и унищожим нито една централа, няма да я съборим, в случай че компанията, която я има, не го направи, а това също ще стане, тъй като частните централи, когато стартират да губят, те просто ще затворят – това няма нищо общо с държавното управление “, изясни той в изявление за предаването „ Преди всички “.

Министърът счита, че държавната въглищна централа би трябвало да бъде непокътната като стратегически запас и да бъде обслужвана като подобен:

„ Това не значи, че тя ще работи с цялостен потенциал, тъй като това го дефинира пазарът. Но тя би трябвало да бъде непокътната, тъй като ние би трябвало да управляваме геополитически опасности от висок порядък в бъдеще. Ние би трябвало да бъдем готови “.

По отношение на мините той добаи: „ Дори на следващия ден всичко да прекъсне да работи, мините би трябвало да продължат да работят най-малко 3000 души в продължение на 10 години. Това е обезпечена работна ръка, тъй като зариването, изравняването на тези терени изисква тази работна ръка за 10 години. Каквото и да вършим, тези места са обезпечени “.

Според него отдръпването на териториалните проекти е допустимо, само че ще докара до загуба от порядъка на 2 милиарда лева, без да получим нищо в подмяна. По думите на екоминистъра тези проекти се създават към този момент 2 години в извънредно обстойни съвещания с всички. Те са общи, това са рамките, изясни той и акцентира, че съответните планове, начинания и градежи към момента не са дефинирани.

„ Това, което става с въглищната промишленост, не зависи по никакъв метод от това, което ние желаеме и ще получим като средства от Европейски Съюз. Въглищната промишленост се движи съгласно пазара. Тази година, първите 6 месеца, в целия Европейски Съюз въглищното произвеждане на електрическа енергия е паднало с 23%. Това е наклонността. Това не е нещо – някой ни дава пари, с цел да затворим въглищни електроцентрали. Това е развой, който не зависи от това дали ще ни дадат пари или не. Той ще се движи без подозрение по пазарни линии. Не чакам да се появи подобен вид рецесия, която да върне напълно въглищното произвеждане “, разяснява министър Попов.

За претенции избор на съмнение, той съобщи, че това е естествена процедура, изключително в избирателен интервал, когато избрани партии желаят да завоюват от някоя гореща тематика гласове за идните избори:

„ Тока става постоянно в предизборна обстановка, когато политически партии, които нямат задоволително поддръжка или задоволително рационални причини за личната си политика, се възползват от изцяло законните паники на дадена част от хората, в тази ситуация работещите във въглищния бранш и те се причисляват към тях, разпалват “.

По думите му всяко публично неодобрение би трябвало да е в центъра на работата на държавното управление:

„ С недоволството се оправяме, въпреки и доста мъчно, точно поради доста високата политизация и изместване на целия спор. Преди да стартира акцията диалозите вървяха доста градивно. С навлизането в акцията нещата се изостриха и стигнахме до тук. Надявам се да се оправим с рационалните причини, които имаме, и с това, че сме ангажирани в един развой на договаряне в последния миг на доста закъснели сделки с Европейска комисия по отношение на това те да подкрепят прехода в България в енергийния бранш. Рационалните ни доводи са задоволително положителни, въпросът е по какъв начин реагира политическата акция. По отношение на основанията се оправяме доста добре “.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР