Преговорите с Джемкорп“ са проведени в пълна тайна и в

...
Преговорите с Джемкорп“ са проведени в пълна тайна и в
Коментари Харесай

Асен Василев не отчел тайна командировка до САЩ, водил преговори с „Джемкорп“

Преговорите с „ Джемкорп “ са извършени в цялостна загадка и в Министерския съвет няма диря за командировката на Асен Василев в Съединени американски щати. Това излиза наяве от формален документ, подаден в Народното събрание от служебния министър-председател Гълъб Донев, сподели инспекция на „ Филтър “, представен от „ Трибюн “.

Скандалният меморандум беше подписан и преустановен от държавното управление на Кирил Петков. Ако беше се стигнало до контракт, офшорката „ Джемкорп “ щеше да овладее българската енергетика и да прави всичко в най-доходоносната област на стопанската система – от плана за батериите и лиценза на нуклеарното гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ през рационализация на „ Топлофикация София “, потребление на въглищата в Маришкия басейн за произвеждане на синтетични горива до доставки на американски полутечен газ през интерконектора с Гърция.

Асен Василев беше в Съединени американски щати за договарянията от 14 до 18 февруари. Месец по-късно избухна и абсурдът с тъмната договорка. Бившият вицепремиер е пътувал там като представител на страната. След връщането си в България Василев не е подал отчет с доклад на командировките зад океана, излиза наяве от отговора на Гълъб Донев до депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова. В сходен случай или Василев е платил от джоба си, или разноските са поети от някой различен.

Трифонова е питала премиера и още нещо – дали в деловодството на държавното управление има документи за инспекцията на „ Джемкорп “ преди подписването на меморандума.

След инспекция в масивите на Министерския съвет такива също не са открити. Скандалът с меморандума на „ Джемкорп “ набра мощ в последната седмица и даже беше основана краткотрайна парламентарна комисия за следствие на случая с финансов интерес над 1 милиард. Първото съвещание се организира във вторник. На него бяха поканени за чуване министърът на енергетиката Росен Христов и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев. Наскоро стана ясно, че държавното управление на Кирил Петков не е възлагало инспекция на ДАНС за „ Джемкорп “ преди подписването на меморандума, в който има клаузи за арбитраж, където се уреждат търговски разногласия и неустойки.

Още след подписването на меморандума стана ясно, че в „ Джемкорп “ има съветска връзка. Един от учредителите е съветски олигарх, а шефът Атанас Бостанджиев е работил за близката до Путин банка ВТБ, обвързвана в предишното с банкрутиралата КТБ.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР