Преговорите на европейските лидери в Брюксел приключиха с разрив: ЕНП

...
Преговорите на европейските лидери в Брюксел приключиха с разрив: ЕНП
Коментари Харесай

Борисов на среща с Тимерманс: Кой е отгоре и кой - отдолу не е най-важното

Преговорите на европейските водачи в Брюксел завършиха с раздор: ЕНП желаят Вебер за началник на Европейска комисия и отхвърлят проекта на Меркел и Макрон

С раздор измежду европейските водачи по въпроса кои хора да заемат висшите постове в Европейския съюз приключи нощта. Няма единодушие и кой да оглави Европейската комисия. Лидерите на Германия и Франция лобират за холандския социалдемократ Франс Тимерманс - заместител на досегашния ѝ ръководител Жан-Клод Юнкер. Европейската национална партия (ЕНП) е несъгласна и желае германеца Манфред Вебер на поста, написа Офнюз.

``
реклама

Малко след работната вечеря нощес диалозите бяха прекъснати. Ръководещият срещата Доналд Туск разгласи отмора, в която да се проведат двустранни диалози. Такъв организира и българският министър председател Бойко Борисов с Тимерманс, а на формалния му профил след нея бе оповестено видео.

Ето какво споделя буквално българският министър-председател:

" Водим тежък съвет и желаех да те видя, тъй като се обрисува подобен компромис: Вебер - на Народното събрание, ти - на Комисията. Да чуя от теб дали има... (съгласие - бел. ред.).

Съответно, ние сме работили прелестно през годините, знаеш кое ние значимо - газовият хъб, механизмът, Шенген, промените, които по твоя лист вършим в правосъдната система. Сега всичко влиза в Народното събрание - инспекция на тримата огромни, надлежно и надзор и може да се отстраняват.

В общи линии просто да се забележим да ги преговорим, тъй като имахме решение до през днешния ден в ЕНП... за мен е значим компромисът. Социалдемократите са систематична партия... айде, те също. Така че кой е от горната страна и кой - изпод в тази ситуация не е най-важното. Погледнато действително, Вебер има повече опит в Народното събрание, толкоз години, а ти - като заместник-председател на Комисията. Така че... има страни членки, които имат някои терзания, от Централна и Източна Европа, само че аз съм уверен в неговата праволинейност и от една година, мисля че наблюдаваш моите изявления. Днес говорихме с Педро, Еманюел, Люте, Ангела, други сътрудници, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим. Мисля, че двете партии плюс в случай че се откри и положително решение за Съвета, ще бъде добра структура ".

Тук стартира Тимерманс, а видеото прекъсва.

Политици от Полша, Унгария и Румъния не харесват по какъв начин ветеранът в брюкселската политика Тимерманс ползва политиката за господство на закона и са срещу кандидатурата му. Дясноцентристката ЕНП номинира Вебер и счита, че е демократично откакто е победила на Европейските избори, да дефинира и кой да оглави Европейската комисия. Но макар че ЕНП получи най-големия избор на гласоподавателите през май, няма болшинство, а това ѝ " право " на водещ претендент оспорва френският президент Еманюел Макрон. Изборите дадоха огромна преднина на либералите - в това число на алианса на Макрон - и на Зелените, тъй че старите партии в европарламента (ЕНП и ПЕС) към този момент не могат да преобладават както преди. Избирателите разрешиха и на националистите да имат по-силен глас.

Снощната среща бе следващият опит на водачите в Европейски Съюз да се обединят към кандидатури, откакто на 20 юни те не съумяха да се спрат на такива. Те би трябвало да решат кой да размени президента на Европейския съвет Доналд Туск, висшия представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, кои да са ръководителят на Европейския парламент и президентът на Европейската централна банка.

Разговорите не престават.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР