Преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и

...
Преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и
Коментари Харесай

В Кремъл започнаха преговорите между Ердоган и Путин, Сирия е проблемният възел

Преговорите сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган започнаха в Кремъл, не е изключено те да продължат до късно довечера, съобщи РИА Новости.

Във формата на работната закуска договарянията ще продължат с присъединяване на съпътстващата Ердоган делегация и представители на съветските управляващи. След това двамата водачи ще дават отговор на въпросите на публицисти, сподели прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Дни преди срещата двамата президенти означиха, че една от основните тематики на договарянията ще бъде сирийското урегулиране.

Ердоган дойде в Москва на работна аудиенция. По-рано медиите оповестиха, че го съпровождат външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на защитата Хулуси Акар и ръководителят на Националната разследваща организация Хакан Фидан, министрите на енергетиката Фатих Дьонмез и на селското стопанство Бекир Пакдемирли, прессекретарят на президента Ибрахим Калън и шефът на дирекцията за връзките с обществеността в президентската администрация Фахреттин Алтун.

В осведомителните материали на Кремъл е маркирано, че на договарянията се планува продан на отзиви по практическите стъпки за активизирането на двустранното културно-хуманитарно съдействие, в това число разширение на контактите в областта на образованието, културата, информацията, туризма и по линия на гражданските организации.

Но за съветските медии главният въпрос си остава Сирия и претенциите на Анкара. Под заглавие „ Москва ще помогне на Ердоган да сътвори буферна зона. Кюрдите и Дамаск са срещу усилването на турското въздействие в Сирия “ „ Независимая газета “ разяснява обстановката в арабската република. Цитиран е помощникът на съветския президент Юрий Ушаков, който прецизира: „ В последния интервал броят на провокациите от страна на терористите се усили, те даже ускориха своя надзор в зоната за деескалация. Поради това породи нужда от нов продан на отзиви с турското управление “. Ушаков прибавя, че водачите ще обсъдят и други аспекти на сирийското урегулиране – старта на работата на конституционния комитет и обстановката в Идлиб.

Според турската страна основната тематика на договарянията ще бъде обвързвана със основаването на така наречен буферна зона на границата със Сирия. Преди визитата си в Москва Ердоган съобщи: „ Ние с Путин ще проведем договаряния и ще дадем оценка на последните събития в Сирия. Ще обсъдим освободените от терористите региони, ще разгледаме и въпроса за основаването на зоната за сигурност “. Турският президент означи, че Анкара „ в никакъв случай няма да допусне основаването на буферна зона в северната част на Сирия, която би се трансформирала в тресавище, сходно на това в Северен Ирак “, където са съсредоточени формированията на кюрдската ПКК.

За готовността на турската войска за нова военна интервенция за основаването на буферна зона заяви на 21 януари министърът на защитата Хулуси Акар. Пред Анадолската организация той съобщи, че „ все още проблематичните зони в Сирия са Манбидж и на изток от река Ефрат “, където работят кюрдските отряди на въоръжената коалиция „ Сили на демократична Сирия “ /СДС/.

В региона на Манбидж взаимно със силите на Съюз на демократичните сили през днешния ден патрулират подразделенията на военната полиция от съветските въоръжени сили, там няма проблеми, отбелязва „ Независимая газета “. А преди визитата си в Москва Ердоган за следващ път сподели, че „ Манбидж ще бъде върнат на стопаните си “, т.е. на протурските въоръжени формирования.

Както е известно, нито Русия, нито Съединени американски щати, а и други страни, не споделят гледната точка на Анкара, която смята силите на Съюз на демократичните сили за терористични. Това е било очебийно на 21 януари по време на телефонния диалог сред държавния секретар Майкъл Помпео и външния министър Мевлют Чавушоглу. Белият дом заяви, че Помпео е подчертал „ значимостта на гаранциите за сигурността на кюрдските формирования /СДС/ “, които в Сирия са съюзници на Съединени американски щати в битката против Ислямска страна.

В същото време Съединени американски щати наподобява поддържат позицията на Турция за основаването на 32-километровата буферна зона на територията на Сирия. Според турски източници, договарянията за това се водят към този момент две седмици. След договарянията с Тръмп на 15 януари Ердоган съобщи, че в буферната зона „ Анкара е подготвена да обезпечи сигурността на земята, а Америка – на въздушното пространство “. По-късно формалният представител на президента Ибрахим Калън акцентира, че в случай че бъде основана буферната зона, контролът върху нея ще се реализира от Турция.

Миналата седмица външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че Москва не е срещу концепцията за буферната зона от 20 благи. „ На мен не ми е до дъно ясна обаче позицията на Русия по въпроса за така наречен буферна зона, която Анкара желае да сътвори. Година по-рано Москва към този момент даде опция на Турция да окупира кюрдския кантон Африн. Не ми се желае нещо сходно да се случи с Манбидж и с други територии, където в този момент работят силите на Съюз на демократичните сили “, разяснява военният специалист ген.-лейтенант Юрий Неткачев. Според него заради опасенията на партията „ Демократичен съюз “ /PYD/, че ще бъде атакувана от Турция след изтеглянето на Съединени американски щати от Сирия, тя се е обърнала към съветски публични лица с молба да станат гаранти за нейното помирение с управляващите в Дамаск.

„ И в този момент при посредничеството на Москва вървят непрестанно договаряния сред представители на PYD с режима на Башар Асад за това кюрдите с правото на автономност да влязат в състава на Сирия. И тук, несъмнено, нямат място турските войски и доближените до тях бойци. Изобщо не би трябвало да се приказва за буферни зони в Сирия. В Дамаск нееднократно имаше претенции за изтеглянето на всички турски, американски и френски войски от страната. И Русия е длъжна да поддържа тези претенции, а не да води договаряния с Анкара за по-нататъшна окупация “, акцентира генералът.

Според арабската осведомителна организация Al Masdar News с център в Бейрут, жителите на град Камишли са обезпокоени от обстоятелството, че буферната зона може да бъде употребена за бъдеща окупация на територии от въоръжените сили на Турция. Вчера те стачкуваха на манифестации срещу образуването на зона за сигурност в Северна Сирия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР