Преговорите между Инерком и ЧЕЗ в столицата на Чехия продължават

...
Преговорите между Инерком и ЧЕЗ в столицата на Чехия продължават
Коментари Харесай

ЧЕЗ разследва как чувствителна финансова информация е стигнала до Борисов

Преговорите сред " Инерком " и ЧЕЗ в столицата на Чехия не престават и през днешния ден.

Чешката компания е удостоверила за bTV, че е почнало вътрешно следствие по отношение на това по какъв начин са изтекли документи с сензитивна финансова информация към премиера Бойко Борисов.

Очаква се до края на актуалната седмица да стане ясно дали чешката компания ще преразгледа контракта за продажба на активите си в България, тъй че да разреши страната ни да взе участие в договорката.

Според източници на bTV в контракта за продажба съществува уговорка, съгласно която ЧЕЗ ще си сътрудничи със идващия притежател на активите в България, в случай че се постанова в хода на арбитражно дело.

Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро, което може да усложни диалозите с чешката компания в посока присъединяване на страната ни в договорката.

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, изрече подозрения във връзка с договорката и по-точно по отношение на това дали купувачът има опит и може да обезпечи поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От изявление на Гинка Върбакова стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се.

На среща сред министър председателят Борисов и купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова стана ясно, че Борисов декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Тя отхвърли да даде информация за банките, които финансират договорката, базирайки се на конфиденциална информация. Министърът на финансите Владислав Горнаов съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, с цел да се включи в пазаруването на ЕРП-то.

Вчера от Българска социалистическа партия внесоха три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР