Преговорите между България и Северна Македония приключиха през юли 2022

...
Преговорите между България и Северна Македония приключиха през юли 2022
Коментари Харесай

Румен Радев: Преговорите между България и Северна Македония приключиха през юли 2022 г.

Преговорите сред България и Северна Македония завършиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по контракта за добросъседство и съдействие, това сподели президентът, оповестиха от администрацията на държавния ни глава.


С тези думи той отговори на въпрос за изказването на премиера на Република Северна Македония Християн Мицковски, че е подготвен да води договаряния с българския президент.

Радев уточни, че постоянно е бил отворен за разговор, само че би трябвало да се прави разлика сред разговор и договаряния.

" Преговорите сред България и Северна Македония завършиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по контракта за добросъседство и съдействие ", изясни президентът.

По думите на Радев, в случай че се приказва за разговор, той следва да се води сред Северна Македония и Европейската комисия и то на база признатата по същото време преговорна рамка за Северна Македония. " Там е разговорът и той е върху изискванията, които би трябвало да извърши Северна Македония, тъй че да стартират договарянията за участието на страна в Европейски Съюз ", добави президентът.

Радев също акцентира, че България може и би трябвало да оказва помощ в този развой и то по този начин, че Северна Македония по-бързо и дейно да извърши изискванията и да поеме решително по своя европейски път.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР