Преговорите, които служебният кабинет води за закупуването на изтребители втора

...
Преговорите, които служебният кабинет води за закупуването на изтребители втора
Коментари Харесай

Само едно писмо: Служебното правителство иска да купи само самолети Грипен въпреки твърденията на Радев

Преговорите, които служебният кабинет води за закупуването на изтребители втора употреба, се оказаха не чак толкоз доста. Всъщност Министерството на защитата е изпратило единствено едно писмо за оферта и то е за шведските самолети " Грипен " макар че държавното управление на президента Румен Радев

Това излиза наяве от на служебния министър на външните работи Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, който е изпратил парламентарно питане по отношение на това до кои страни са изпратени писма по случая.

В приложение към отговора му е изложено и писмото, изпратено до Швеция. В него служебният министър на защитата Димитър Стоянов желае Стокхолм да насочи оферта за 10 броя изтребители Jas 39 Gripen C/D, които да бъдат доставени две години след подписването на възможен контракт за покупка. Тези нови изтребители би трябвало да заместят МиГ-29, които няма да могат да летят след средата на 2023 година

На 6 октомври Радев разгласи, че кабинетът му е почнал да търси междинно решение за изтребители, които да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят и до момента в който започва осъществяването на плана със самолетите F-16, поръчани от Съединени американски щати. Сделката за доставката на спомагателни осем американски изтребители беше утвърдена от Народното събрание предходната седмица.

В началото на предишния месец президентът твърдеше, че са извършени срещи и е получена първична информация по въпроса от няколко страни, измежду които Съединените щати, Франция, Швеция, Нидерландия и Израел. Междувременно стана ясно и за изпратеното писмо до Швеция за самолетите " Грипен ".

Кабинетът на Радев говореше тогава, че, които да показа пред Народното събрание. Той даже уточни, че е изпратил писма до Франция, Израел и Съединени американски щати във връзка предложения за заместващите изтребители. Отговорът на Милков обаче разкрива, че такива писма въобще не са постъпвали във външното министерство.

През 2017 година тогавашното служебно държавно управление, назначено от Радев, също се опита да закупи изтребители " Грипен ", само че идващото постоянно държавно управление на Бойко Борисов по този начин и не довърши договорката и избра американските F-16.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР