Преговарящите по бюджета на ЕП и Председателството на Съвета на

...
Преговарящите по бюджета на ЕП и Председателството на Съвета на
Коментари Харесай

ЕП получава 16 млрд. евро повече за ключови програми

Преговарящите по бюджета на Екологичен потенциал и Председателството на Съвета на Европейски Съюз реализираха компромис по отношение на идната многогодишна финансова рамка (МФР за интервала 2021—2027 г.) и новите лични запаси.

Компромисът би трябвало да бъде утвърден от двете институции.

То би трябвало да бъде утвърдено от Съвета, ръководителя на Парламента и ръководителите на групи и ще предстои на гласоподаване в комисията по бюджети и на пленарно съвещание.

Това оповестяват от пресцентъра на Екологичен потенциал.

Парламентът получава 16 милиарда евро в допълнение към пакета, контрактуван о т държавните и държавните ръководители на срещата им

15 милиарда евро ще бъдат употребявани за укрепване на водещите стратегии за отбрана на жителите от актуалната пандемия от COVID-19, за даване на благоприятни условия за идващото потомство и за опазване на европейските полезности.

1 милиард евро ще бъдат вложени за увеличение на опциите за еластичност за справяне с бъдещи потребности и рецесии.

Допълнителните средства ще бъдат взети основно от санкции в региона на конкуренцията (които сдруженията би трябвало да заплащат, когато не съблюдават разпоредбите на ЕС), в сходство с от дълго време изразеното искане на Парламента средствата, генерирани от Съюза, да останат в бюджета на Европейски Съюз.

Утроява се финансовият пакет за EU4Health (програмата " Европейски Съюз в поддръжка на здравето " ), подсигурява равностойността на още една година финансиране за " Еразъм+ " и подсигурява, че финансирането на научните проучвания продължава да нараства.

Преговарящите се съгласиха с правилото, че средносрочните и дълготрайните разноски за погашение на дълга от фонда за възобновяване не следва да бъдат за сметка на одобрени капиталови стратегии в МФР , нито да водят до доста по-високи вноски на база Разузнавателна служба на ФРГ от страните членки.
 Следващото полесражение: Екологичен потенциал стартира да разисква договорката за бюджета
Следващото полесражение: Екологичен потенциал стартира да разисква договорката за бюджета

За да влезе в действие съглашението, то би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент

Поради това договарящите от страна на Екологичен потенциал изготвиха пътна карта за въвеждането на нови лични запаси през идващите седем години.

В допълнение към приноса от налога върху пластмасовите артикули, считано от 2021 година, пътната карта включва личен запас на база съдебна техническа експертиза (Схемата за търговия с емисии) (от 2023 година, вероятно обвързвана с механизъм за промяна на въглеродните излъчвания на границите), налог върху цифровите технологии (от 2023 г.) и личен запас на база лични запаси, както и финансова вноска, обвързвана с корпоративния бранш или нова обща основа за облагане с корпоративен налог (от 2026 г.).

Що се отнася до разноските за фондовете от NextGenerationEU (Следващо потомство ЕС), Парламентът подсигурява, че трите институции ще се срещат постоянно, с цел да правят оценка усвояването на средствата, предоставени въз основа на член 122.

Парламентът, дружно със Съвета, ще управляват всички отклонения от авансово контрактуваните проекти.

Инструментът за възобновяване (NextGenerationEU) се основава на член от Договора за Европейски Съюз (член 122 от ДФЕС), който не планува роля на Европейския парламент.

Преговарящите от страна на Екологичен потенциал получиха също по този начин нова процедура за определяне на " градивен разговор " сред Парламента и Съвета въз основа на оценка на Комисията, с цел да се реализира единодушие по отношение на отражението върху бюджета на всеки препоръчан нов юридически акт въз основа на член 122.

Ще бъдат приложени усъвършенствани методики за следене на климата и биологичното многообразие, с цел да се подсигурява, че най-малко 30 % от общия размер на бюджета на Европейски Съюз и разноските от NextGenerationEU ще поддържат задачите в региона на климата, както и да се подсигурява, че 7,5 % от годишните разноски са предопределени за цели в региона на биологичното многообразие от 2024 година и 10 % от 2026 година нататък.

Друг приоритет ще бъде насърчаването на равенството сред половете, съпроводено от изчерпателен мониторинг на стратегиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР