Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие

...
Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие
Коментари Харесай

ЕС постигна споразумение за възстановяване на митата върху износа на земеделска продукция от Украйна

П реговарящите от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент реализираха единодушие за възобновяване на митата на Европейски Съюз върху огромни количества от изнасяните от Украйна селскостопански артикули, съобщи ДПА.

(*Видеото е архивно)

Според Екологичен потенциал това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще би трябвало да има избрана квота от тези артикули, които могат да се продават безмитно в Европейски Съюз. При постигане на това количество още веднъж ще се вкарат мита. 

Засега суспендирането на митата ще продължи да се ползва за вноса на пшеница, макар че при избрани условия ще бъде допустимо да се подхващат ограничения.

Съгласно краткотрайното съглашение тези правила ще се ползват до юни 2025 година

Преговарящите от Европейския парламент и държавите-членки на Европейски Съюз, подложени на напън от митингите на земеделските производители в целия Европейски съюз, реализираха това решение след маратонски договаряния в Брюксел, отбелязва ДПА.

Европейски Съюз анулира митата върху украинския експорт на селскостопански артикули през 2022 година в символ на взаимност, с цел да поддържа украинската стопанска система след началото на огромното съветско настъпление.

Първоначално блокът планираше да удължи до 2025 година периода на анулацията, която трябваше да изтече през юни 2024 година, макар огромните разногласия към износа на зърно и други артикули от Украйна за Европейски Съюз.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР