Преговарящите на срещата на ООН за климата в Мадрид бяха

...
Преговарящите на срещата на ООН за климата в Мадрид бяха
Коментари Харесай

Климатичната криза се задълбочава, а преговарящите в Мадрид играят на политика

Преговарящите на срещата на Организация на обединените нации за климата в Мадрид бяха упрекнати в " игра на политика ", до момента в който климатичната рецесия продължава да се задълбочава.

Преговорите, които към този момент навлязоха в последната си седмица, са затънали в механически детайлности, до момента в който основни страни се пробват да отсрочат опитите за увеличение на техните обещания, акцентират наблюдаващи.

Министрите би трябвало да дойдат в испанската столица тази седмица, с цел да се опитат да обезпечат упорит резултат.

Кандидатът за президент на Съединени американски щати Майкъл Блумбърг би трябвало да участва, до момента в който Грета Тунберг също се изрече пред форума.
 Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца би трябвало да бъдат чути
Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца би трябвало да бъдат чути

Тунберг означи, че тя и съратничката ѝ от " Петъци за бъдещето " Луиза Нойбауер от Германия са " привилегировани "

Около половин милион души участваха в проява в Мадрид в поддръжка на предприемането на бързи дейности по отношение на климатичните промени, само че съгласно наблюдаващи договарящите не са получили посланието.

" Проблемът е, че до момента в който стотици хиляди хора шестват на открито в Мадрид, а възпитаници стачкуват, страните играят на политика с договарянията ", акцентира Мохамед Адоу, който е шеф на Power Shift Africa, изчерпателен център за климата и енергетиката със седалище в Найроби, който е наблюдаващ на тези договаряния.

" Имаме потребност министрите да дойдат тази седмица и да реализираме същински прогрес ", настоя Адоу, представен от Би Би Си.

В рамките на конгресния център централният въпрос за увеличение на обещанията на страните да понижат въглеродния си отпечатък върху климата беше оставен настрани, защото договарящите са прибягнали до отбрана на национални ползи .

През 2015 година всички страни подписаха Парижкото съглашение за климата и сложиха нови проекти на масата, чието осъществяване би трябвало да стартира от 2020 година

По-богатите страни обаче трябваше да подхващат съответни дейности за понижаване на въглеродните излъчвания в годините сред 2015 и 2020 година, доста от които към момента не са реализирани.

В Мадрид група страни, в това число Китай, Индия и Саудитска Арабия, упорстват за спазването на тези задължения преди 2020 година - даже това да значи постигането им след 2020 година

Наблюдатели считат, че това частично е преговорна тактичност, целяща да окаже напън върху по-богатите страни при всевъзможни полемики за възстановяване на обещанията в интервала след 2020 година

Има отчаяние, че страните се концентрират върху опитите за получат преимущества в договарянията, вместо да работят дружно за увеличение на упоритостта.

" Парижкото съглашение е ясно: всички страни са съгласни да реализират нови цели за климата до 2020 година и както стана ясно в последния отчет на пропастта в излъчванията на Програмата за околна среда на Организация на обединените нации, тежестта пада върху 10 най-големи замърсители ", акцентира Лорънс Тубиана, един от основните архитекти на Парижкото съглашение, в този момент част от Европейската фондация за климата.

" Познавам водачи в Брюксел, Делхи, Пекин, Токио и Отава, които са загрижени за световно деяние, само че ние имаме потребност да покажат самодейност тази седмица. Нуждаем се от водачеството им, с цел да изпълнят своите задължения в Париж ", добави тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР