Преговарящи тази сутрин постигнаха историческо споразумение на конференция по биоразнообразието

...
Преговарящи тази сутрин постигнаха историческо споразумение на конференция по биоразнообразието
Коментари Харесай

Историческо споразумение: 30% от Земята минава под изключите...

Преговарящи тази заран реализираха историческо съглашение на конференция по биоразнообразието на Организация на обединените нации, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Споразумението съставлява най-значимият опит да бъдат предпазени международната суша и океани и да бъде предоставено жизненоважно финансиране за отбрана на биоразнообразието в развиващия се свят.

Споразумението за световна рамка беше реализирано ден преди приключването на Конференцията по биоразнообразие на Организация на обединените нации КОП15 в Монреал. Най-значимата част от съглашението е ангажимент да бъдат предпазени до 2030 година 30% от сушата и водите, считани за значими за биоразнообразието. В момента са предпазени 17% от сушата и 10% от морските региони.

Черновата на съглашението също по този начин приканва за набирането на 200 милиарда $ за биоразнообразие от разнообразни източници до 2030 година, както и за полагане на старания да бъдат поетапно прекъснати или реформирани дотации, от което биха могли да бъдат събрани още 500 милиарда $ за природата. Като част от финансовия пакет съглашението планува до 2025 година да бъдат увеличени до минимум 20 милиарда $ годишно парите за бедните страни, което е двойно повече от средствата, предоставяни понастоящем. До 2030 година се планува тази сума да доближи 30 милиарда $.

Някои участници желаеха да бъдат въведени по-строги условия за дотациите, с помощта на които храната и горивата са толкоз евтини в някои елементи на света. Документът обаче приканва само до 2025 година да бъдат разпознати дотациите, които могат да бъдат реформирани или поетапно анулирани и да бъдат положени старания те последователно да бъдат понижени до 2030 година.

Дружеството за запазване на дивата природа и други природозащитни организации обаче показаха угриженост, че черновата на съглашението отсрочва за 2050 година задачите за попречване на изгубването на типове, отбраната на целостта на екосистемите и поддържането на генетичното многообразие на популациите. Те се притесняват, че времевата рамка не е задоволително амбициозна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР