Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС

...
Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС
Коментари Харесай

ЕС постигна споразумение по ключово законодателство за технологичните гиганти

Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на Европейски Съюз реализираха късно нощес съглашение за ново законодателство, което да контролира активността на софтуерните колоси като " Google " (Google), " Амазон " (Amazon) и " Facebook " (Facebook).

Сделката бележи " началото на нова епоха за регулацията на софтуерния бранш в целия свят ", съобщи евродепутатът Андреас Шваб, представител на Европарламента в договарянията.

" Законодателният акт за цифровите пазари " (DMA) поставя завършек на все по-засилващата се доминация на огромните софтуерни компании, уточни той в публикуваното официално съобщение.

Новото законодателство насочва вниманието си главно към рисковете от деформиране на пазара и се концентрира върху огромните цифрови играчи, с цел да предотврати заплахата те да злоупотребяват в преобладаващата си пазарна позиция.

Това е първият огромен опит за контролиране на цифровите услуги в Европейски Съюз от 20 години, съобщи " Българска телеграфна агенция ".

Законодателството обгръща платформи като интернет търсачки или обществени мрежи с най-малко 45 милиона дейни месечни консуматори и пазарна капитализация от 75 милиарда евро (83 милиарда долара) и 7,5 милиарда евро годишен оборот.

Сред наредбите му е включена възбрана огромните софтуерни компании да дават преференциален режим на личните си артикули и услуги пред тези на съперниците.

Потребителите би трябвало да имат по-голяма опция да изтриват авансово конфигурирани приложения, както и да могат да употребяват цифрови услуги, без да би трябвало да одобряват данните им да бъдат споделяни сред огромните софтуерни компании и други сдружения.

Сега следва Екологичен потенциал и страните членки да одобряват законодателството, преди то да влезе в действие.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР