Преглеждайки архивните бележки за това какво се е случило на

...
Преглеждайки архивните бележки за това какво се е случило на
Коментари Харесай

Спомен си за Кървавата Коледа в Македония и избитите 1200 българи

Преглеждайки архивните бележки за това какво се е случило на днешния ден попаднах на нещо, което беше непознато за мен. По остарял жанр на днешния ден преди към този момент 76 години се е случило едно от най-тъмните петна в историята на Вардарска Македония (географски регион). Събитието се назовава " Кървавата Коледа " или " Кървавият Божик " и е част от политически репресии в тогавашната Социалистическа република Македония, в който са премахнати или репресирани хора с изявено българско съзнание. 
Като основни виновници за това действие са посочени маршал Тито и Лъчезар Колишевски, за който е известно, че приготвя описите с имената на хората с българско съзнание, които е трябвало да се унищожават. Основната цел е ясна - ускорение на процесът на македонизация на популацията. Началото на клането съответствува с огромния християнски празник (по остарял стил). Само на 07.01 са избити 1200 души, а в идващите дни и седмици още цели 23 000 в Охридско и Преспанско. Историците настояват, че и над 100 000 души са изселени или са били пратени в концлагерите на Тито в Югославия. За жал, както се случва и в България (поради други аргументи и подбуди) най-силно са потърпевши хора от интелигенцията - учители, лекари и още доста. 
 Сигнал от историчка от Битоля за антибългарски излъчвания и пропагандни филми (ВИДЕО) Сигнал от историчка от Битоля за антибългарски излъчвания и пропагандни филми (ВИДЕО)
" Здравейте, Историчка съм от Битоля, Македония, пребивавам в София от 15 година.. Пиша Ви по отношение на " античната " история и минало на " Републик...
Според историческите извори, предпоставките за тези събития са в ход още през октомври-ноември 1944-та година, само че за жал не може да се дефинира нищо повече с акуратност, като даже броят на жертвите е спорен. Историците се сплотяват в тезата, че началото е обвързано с изтеглянето на българските войски от Македония по това време. Самата Кървава Коледа се разгръща в дните сред 6 и 9 януари 1945 година върху всевъзможни хора, като разправата с някои от тях е изключително жестока. 
Чрез тази публикация нямам за цел да подстрекавам ненавист или неприятни усеща към жителите на Република Северна Македония. В нашето съвремие надали има гражданин на нашата съседка, който да може да бъде апетитен като забъркан в сходен вид ужасни събития. Трябва да помним тези ужасни събития, най-много, с цел да не ги повтаряме, само че и да ги използваме като основа за едно по-добро бъдеще, което да градим дружно и да превъзмогнем разликите си. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР