Преглед на оригинала Автор: Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор:

...
Преглед на оригинала Автор: Капитал Увеличаване Преглед на оригинала Автор:
Коментари Харесай

Новата карта на България

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Проекти за над 100 млн. евро ще се одобряват през 2019 година по земеделската стратегия

Половината от средствата ще бъдат ориентирани към напоителна инфраструктура, сочи индикативният график на програмата
17 окт 2018
В районното министерство - още веднъж Николай Нанков

Подалият оставка министър се завърна, този път като заместител
10 окт 2018
Нова разпоредба за планиране на пътищата ще одобри Министерство на регионалното развитие
5 сеп 2018
Новите райони: Северозападът към този момент не може самичък, а София не желае

България трансформира районното разделяне, съгласно което разпределя европарите. То би трябвало да влезе в действие от 2020 година
27 фев 2018
Министерство на регионалното развитие ще сътвори фонд за финансиране на ВиК планове в общините

Водната промяна приключи преди година, изясни изненадващо районният министър Николай Нанков
16 май 2017 " Последните 15 години районна политика в България в същинския смисъл нямаше. Няма по какъв начин да го отречем и няма по какъв начин да не кажем, че всичко се правеше единствено с презумпцията европейски средства. " Удивителното не е, че казаното е правилно. Удивителното е, че признанието идва не от различен, а от Деница Николова. Николова е заместник-министър по районното развиване и началник на една от най-големите европрограми. Дори и тя обаче не може да се бори със статистиката, която сочи, че в последните 10 години популацията стремително се съсредоточаваше в няколко центъра дружно с парите и европейските средства, а големи елементи от страната се изпразваха с невиждана скорост.

Сега, споделя Николова, методът ще е различен. Това, което има поради, са новите райони за обмисляне - огромните части, на които е разграничена България за задачите на европейското финансиране и статистика. Сега те са 6, концепцията е да станат 4. Причината за смяната е тъжна: Северозападният район към този момент няма задоволително население. Резултатът, упорства обаче министерството на районното развиване, ще е смяна на философията на районната политика. Или по-скоро основаването на същинска такава. Няколко неща слагат под подозрение това заричане.

Нов закон, нови правила

Промените се внасят с промени в Закона за районното развиване. Северозападният район изчезва дружно с още няколко, които се вливат в Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски. Тези граници нямат общо с броя области или общини. Въз основа на тях ще се вадят статистиките за Евростат и - което е по-важно - ще се дефинират европейските пари. Министерство на регионалното развитие се пробва да успокои локалните управляващи, че това няма да повлияе на вътрешните разпределения, само че опитът от последните години сочи, че европейските решения прекомерно елементарно трансформират локалната действителност.

Като начало всички районни тактики до момента, както и десетки други документи, се обезсилват. " Сега търсим модела, който е резистентен за страната, по какъв начин да развиваме диференцирано територията на страната ", показва Николова. Тя дава образец с Дунавския район. " Той е характерен точно заради ресурса на реката и би трябвало да се опитаме да използваме този запас, с цел да отразим опцията за икономическо развиване. "

Регионалните препоръки - съвсем безсмислени все още структури, които събират на едно регионалните шефове, кметове на общини и локален бизнес, в този момент получават много повече компетенции. В закона е записано, че те ще " извършват функционалности по координиране, оценка и избор на планове " - както финансирани с европейски пари, по този начин и с държавни. С други думи, може да се окаже, че това къде ще отиват парите в един район ще бъде решавано на тези препоръки. Това ще направи изключително значимо по какъв начин се взимат решенията там - дали с гласоподаване, дали на база население или на взаимни благосклонности. И може да оправдае страховете на градове, които не желаят да попадат в район, където мислят, че ще бъдат онеправдани.

Всичко това би трябвало да промени досегашния принцип - усвоява се всичко, без значение от смисъла му. " Идеята на децентрализацията е да се питат локалните и те да кажат къде са проблемите, а ние в този момент финансираме игрища в селища с доста малко население да вземем за пример ", споделя Десислава Калчева, финансист с дълготраен опит в областта на локалните финанси. Тя отбелязва, че в страни като Полша, Италия, Франция и Испания финансовата децентрализация стига до такава степен, че самите райони от равнище 2 поддържат връзка с Европейската комисия за европейските пари.

Това е тактиката, обсъдете

Да стартираме с метода, по който беше определен разновидността любимец. Той не е тъкмо образец за бистрота - както означи в своя позиция Институтът за пазарна стопанска система, методът са " някакви неведоми административни пътища ". Николова изяснява, че е образувана междуведомствена работна група, в която са влизали представители на Българска академия на науките, президентството, отраслови министерства, които боравят с европейски средства, и Националното съдружие на общините, изяснява Николова. Използвани са вътрешноведомствени разбори, които обаче не са обществени. Националният статистически институт да вземем за пример е направил проучване по повод демографските трендове в страната, а Национален център за териториално развиване е изготвил разбор за стратегическите документи за районно развиване.

Министерство на регионалното развитие провежда полемика на измененията на 7 ноември, даже след приключването на законовия период. Решението за четирите района обаче е взето, стана ясно от полемиката.

Второ, не излиза наяве по какъв начин новата тактика въобще цели да реши дълготрайните проблеми на българските райони, най-големият от които е демографският. Когато преди десетина години се правеше досегашното систематизиране, Плевен и Ловеч бяха добавени към Северозападния район, с цел да покрие той условията за сред 800 хиляди и 3 млн. души население. Десетилетие по-късно хората още веднъж не стигат и още веднъж би трябвало да се прибавят области. Ако търсим смяна на трендовете, ще ни би трябвало коренно, а не реакционно решение.

" Сега търсим модела, който е резистентен за страната, по какъв начин да развиваме диференцирано територията на страната ", сподели Деница Николова, зам.-министър на районното развиване

Фотограф: Мария Съботинова Държавата София

Което ни води до главния въпрос, който би трябвало да издигнат останалите общини в България - този за столицата. В последните два програмни интервала тя се намира в Югозападния регион, където е комфортно " скрита " в група с градове като Благоевград, Кюстендил, Дупница. Това й позволяваше да се финансира на по-ниски равнища от останалите сходни райони в Европа. По Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в паритетна покупателна дарба, което е 105% от междинното за Европейски Съюз за 2016 година, София е по-богата от всичко на юг от Рим и на изток от Виена, в случай че не броим другите източни столици. Според разпоредбите на Европейска комисия това значи, че тя е " развъртян район " и би трябвало да доплаща повече. Което, съгласете се, е разумно за град с 1.5 милиарда лева бюджет и кредитен рейтинг, който му разрешава свободно да заема пари. Нещо повече - то е разумно, в случай че България желае да влага в останалите си градове задоволително, с цел да им разреши да се състезават с единствения си първокласен стопански център.

Това обаче няма да се промени. Първо, тъй като е късно за новия програмен интервал от 2021 година и, второ, тъй като Министерство на регионалното развитие не имат намерение да вадят София настрана. Основният мотив за това, както признава Николова, е, че без нея Югозападът няма да има задоволително хора, с цел да образува независима единица. Това значи няколко неща. Първо, всички останали градове в района са в ужасна обстановка. Дори и " скрита ", София отново подвига равнището и районът влиза в горния % на съфинансиране - което може да стигне до 45% и даже 60%. По време на полемиката за закона Ирена Соколова, регионален шеф на Перник, даде образец с стратегия " Конкурентоспособност ", където съфинансирането и в този момент е било 55% за компаниите. Освен това разпоредбите изключват тези райони от опцията да финансират някои свои потребности, които София може да поеме сама, само че Кюстендил да вземем за пример едва ли.

И най-после, това значи, че ръководещите не търсят решение на казуса от този интервал, където София концентрира голям % европари.

От 2.7 милиарда лева контрактувани средства в Югозападния регион към октомври 2017 година над 1.5 милиарда лева са за столицата. Това е близо три пъти повече пари, в сравнение с получава целият Северен Централен регион. Ако си напомним, че европейските средства въпреки всичко служат за " доближаване " и с цел да оказват помощ на изоставащите, тук те просто оказват помощ на София да дърпа още напред.

Това може да бъде променено постфактум, напомня Деница Николова - страната може да вдигне равнището на съфинансиране за София за сметка на другите градове или напълно да забрани достъпа на града до дадени средства. " Може даже да узреем за концепцията да има достъп единствено до финансови принадлежности ", споделя Николова. Като имаме поради, че тези пари имат политически резултат, тези обещания звучат по-скоро кухо за останалите градове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР