Преференциите отново разместиха партийни листи. Кандидат-депутат от Варна подобри собствения

...
Преференциите отново разместиха партийни листи. Кандидат-депутат от Варна подобри собствения
Коментари Харесай

Преференциите разместиха партийни листи в цялата страна

Преференциите още веднъж разместиха партийни листи. Кандидат-депутат от Варна усъвършенства личния си персонален връх по преференции и съумя да събере 10 000 гласа. Обрат се получи и в 25 изборен регион София, където обичайно се води така наречен лидерска борба.

Пренареждането на партийната листа се задейства, в случай че броят на гласовете за претендент е еднакъв или по-голям от 7 на 100 от гласовете за цялата листа. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове. В случай, че двама или повече претенденти имат идентичен брой преференции, редът им в листата се дефинира от Централната изборна комисия.

На изборите от през вчерашния ден не липсваше интерес към опцията за гласоподаване с преференция. Кандидат-депутатът от ГЕРБ Славена Точева от Варна усъвършенства личния си връх по получени преференции – 10 000. Синът на кмета на Симитли – футболният арбитър Стефан Апостолов от ГЕРБ съумя да събере 7000. Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов и издателят Манол Пейков минаха напред в листите на обединяването " Продължаваме промяната - Демократична България " за сметка на други разпознаваеми лица като Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, и Елисавета Белобрадова, които отстъпиха позиции. Лидерската борба в 25 многомандатен изборен регион този път е извоювана от Бойко Борисов. Петров съумя да събере 9175 гласа, Борисов – 9504, а Корнелия Нинова – единствено 2005 гласа.

В 24 изборен регион София няма задействана нито една преференция. Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов, който беше първи в листата, има 7827 гласа. След него се подрежда Лена Бориславова с 5319. Водачът на ГЕРБ Тома Биков е получил 4370 гласа.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков е съумял да събере рекордните 11 728 персонални гласа в 23 изборен регион София.

Преференции са задействани и в градовете Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Пловдив и Варна, като за Варна забавното е, че седмата в листата на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Стела Николова събира повече гласове даже от лидера Даниел Лорер.
Освен в 24 изборен регион София, преференциите не сработват и в Габрово и Добрич.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР