Предвиждат се промени в спогодбата за избягване на двойно данъчно

...
Предвиждат се промени в спогодбата за избягване на двойно данъчно
Коментари Харесай

Българите, работещи в Германия, ще плащат данък и у нас

Предвиждат се промени в спогодбата за отбягване на двойно данъчно облагане - българите, работещи в Германия, ще заплащат налог у нас.  В измененията, които се чака да влязат в действие идната година, ще има една група българи, които ще са ощетени. Причината е елементарна - България за разлика от Германия не планува една избрана граница на прихода, която не се полза с налог.
Прочетете още
Надя Клюге е юрист и съветник в неправителствена организация „ Справедлива подвижност “. Тя има построени 11 центъра, в които оказват помощ на сънародниците ни в Германия с правни препоръки.

„ Kaто съветник в център по трудово правни въпроси мога да кажа какво ще стане с трудещите се, които най-вече са сезонните служащи. Поради простата причина, че наетите в Германия лица с трудов контракт подлежат напълно на данъчно и обществено право на немската страна, когато тяхното непрекъснато местожителство е Германия. При сезонните служащи непрекъснатото местожителство не е Германия, а е България ”, споделя пред Нова телевизия юристът и съветник в „ Справедлива подвижност ” Надя Клюге.

По нейни думи служащите се завръщат в България за къс интервал, а през останалото време работят в Германия.

Както при всички останали групи, по този начин и при сезонните служащи важи спогодбата за отбягване на двойно облагане с налози сред Германия и България. При смяна ще се следи и изменение на метода на пресмятане на налозите.

" До този миг сезонните служащи са плащали налог в Германия само, когато техните приходи надвишават свободната граница. Това значи, че въобще не са плащали налог в България ", добавя тя. 

За 2024 година свободната граница е 11 604 евро. Ако до момента българските сезонни служащи са печелили за няколко месеца работа в Германия под тази сума и не са плащали налог в нито една от двете страни - в този момент това се трансформира. 

„ С новата смяна даже и да изкарат под 11 604 евро, сумата  влиза в данъчната основа. Тя се взима поради при пресмятане на дължимите налози в България. Аз да вземем за пример, съм работила три месеца в Германия и съм изкарала 6 000 евро или 8 000 евро. Същевременно съм работила и в България и имам приходи от 20 000 лв.. За да си изчисля дължимите налози в България, се събира сумата, която съм получила като заплата в Германия, плюс сумата, която съм получила като заплата в България. И тази обща сума с полза с налог 10% в България ”, добавя Клюге.

Съществува още една специфичност, която сезонните работници трябва да имат поради от идната година. В момента, в който завърши трудовия контракт и се връщат в България, е належащо да вземат от работодателя в Германия документ за получени хонорари и заплатени налози. Защото българската и немската данъчна система разменят информация в това време. Съществува и задължението сезонните да подават данъчна декларация в България.

Надя Клюге е наясно и с компенсациите, които получават у нас някои работили за малко българи в чужбина. Отпускани от Национално осигурителния институт, те могат да доближават до 1 800 лв. и период до 12 месеца.

„ Това не е скица, то е законно предписание. То важи също за сезонните служащи. Когато наетите лица работят в две страни на Европейски Съюз, един избран интервал от време са работили в България, а по-късно работят като сезонни служащи, само че за по-къс интервал от време в чужбина - те остават и подлежат на българското обществено законодателство, на българската правна норма ”

Тя изясни, че по този метод служащите получават парични компенсации за безработица по българско право без взаимозависимост от това, че те са работили един интервал от време в чужбина.

„ Необходимо е обаче, през по-големия интервал от време да са работили в България. Тази легална скица могат да я вършат главно сезонните служащи, тъй като тяхното всекидневно местожителство остава в България ”, сподели още Крюге.

Според нея казусът за българската страна се крие в разликата в размера на минималната работна заплата. „ Тези хора нормално получават минимална работна заплата, само че тя в Германия сега е 13,41 евро на час, което е доста повече от българската. Работейки по този способ като сезони служащи, България се задължава да заплати парични компенсации за безработица въз основа на тази висока заплата. Въпреки, че преди това са заплатени относително ниски обществени осигуровки, което е за сметка на бюджета и на хазната ”, добави още Крюге.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР