Предвижда се увеличение на броя на професионалните паралелки в плана

...
Предвижда се увеличение на броя на професионалните паралелки в плана
Коментари Харесай

Увеличават професионалните паралелки за средношколци от догодина

Предвижда се нарастване на броя на професионалните паралелки в проекта за банкет на възпитаници за идната образователна година . Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с работодателски организации в Стара Загора.

Той посочи, че през актуалната година 46% от всички паралелки са професионални . От Министерството на образованието и науката (МОН) обмислят да обвържат междинните общообразователни учебни заведения с професионалните . Целта е учениците от по-малките обитаеми места да бъдат насочвани към най-близките професионални гимназии като разноските за превоз на учениците да бъдат за сметка на министерството.

Според просветния министър има нужда от основаване на обединени учебни заведения в дребните обитаеми места . " Ако до десети клас учениците учат специалности, сходни с тези в околните професионални гимназии в огромните градове , ще понижим отпадането и ще увеличим интереса към професионалното обучение ", сподели Вълчев.

 От следващата година стартира дуално образование - 3 дни работа и 2 дни учене
От следващата година стартира дуално образование - 3 дни работа и 2 дни учене

Инициативата ще се финансира с европари

Той изясни като трагичен дефицитът на фрагменти със средно-техническо обучение за сметка на фрагменти с висше. Завършилите приблизително професионално обучение от време на време получават в пъти по-високи заплати от тези с висше , призна просветителният министър и добави, че политиката на МОН е да уголемява дуалното образование.

Според Вълчев, в МОН приготвят обвързване на професионалното и на висшето обучение . По този метод учениците ще могат да валидират заемите си от гимназията по време на следването си. Същевременно висшите учебни заведения ще улеснят приема си за възпитаници от професионалните учебни заведения.

С плана на бюджет за 2018 година от просветителното министерство предложиха механизъм за в допълнение финансиране на професионалното обучение . Той планува нарастване на средствата за паралелките, които образоват по специалности с предстоящ дефицит на фрагменти за пазара на труда.

Министър Вълчев прикани бизнесът да е по-близо до просветителните институции . " В момента разпространяваме дадени специалности най-много посредством плана " Твоят час ". Имаме и кариерни центрове, които учебните заведения би трябвало да употребяват повече. Работодателите също би трябвало да се включват в този развой , с цел да се извърнат публичните настройки към професионалното обучение ", акцентира министърът.

Работодателите от своя страна желаеха ограничение на профилираните паралелки в езиковите гимназии, тъй като приключилите в тези учебни заведения напущат страната. На друго мнение е кметът на Стара Загора Живко Тодоров - съгласно него такива рестриктивни ограничения няма да дадат резултат. " Когато една компания желае да влага в Стара Загора или в различен град, търси готови хора с езици ", разясни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР