Предвижда се създаване на регистър, който да помага на властите

...
Предвижда се създаване на регистър, който да помага на властите
Коментари Харесай

Регистър ще помага за задържането на бегълците от правосъдие

Предвижда се основаване на указател, който да оказва помощ на управляващите в случаите на избягали от правораздаването. Това се разбра от думите на правосъдния министър Цецка Цачева по време на парламентарния надзор. Междуведомствена работна група сред министерството, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата разисква промени, които да обезпечат привеждането в пандизите на наказаните с ефикасни присъди.

Целта на нарочния указател е във всеки миг полицията да получава информация за наказаните, в случай че те не бъдат открити от министерството на адреса, който са показали в хода на наказателния развой. Така Министерство на вътрешните работи ще може незабавно да стартира издирването им. Цачева показа и статистика, съгласно която за предходната година са декларирани 3518 наказани за привеждане в пандизите, 2884 ca арестувани и приведени в местата за отнемане от независимост като в допълнение от Министерство на вътрешните работи ca арестувани още 79 души. Т.е все още над 500 са укриващите се от правораздаването.

Сегашната законова уредба планува, че основна дирекция " Охрана " към правосъдното министерство търси наказаните на известните им по делото адреси. Това е в случаите, в които те не се явят непринудено след влезнала в действие ефикасна присъда. Дирекцията се задейства, след информация за присъдата, която идва от прокуратурата. Издирването им от Министерство на вътрешните работи стартира, когато правосъдното министерство не открие наказаните. Това бави доста процеса, изясни при започване на годината и основният прокурор Сотир Цацаров пред вътрешната комисия в Народното събрание.

Една от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) цели още веднъж попречване на бягството на наказаните - окончателните присъди станаха " секрети " и съдът към този момент няма право да оповестява, че има вляза в действие правосъдно решение преди прокуратурата да осведоми правосъдното министерство и наказаният да влезе в пандиза. " Тайната " обаче визира медиите, защото подсъдимите и техните юристи биват уведомявани незабавно.

Въпросът за избягалите от правораздаването стана още веднъж настоящ след шесторното ликвидиране в Нови Искър. След случая се разбра, че единственият обвинен за закононарушението е бил разгласен за търсене 9 години по-рано. Причината - липсващ е от управляващите откакто е бил наказан за педофилство. В последна сметка той бе открит мъртъв и от Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата оповестиха следствието за завършило след самоубийството на единствения обвинен.

Новоназначени надзиратели напущат след месец или два

По време на парламентарния надзор Цачева разгласи още, че новоназначени в пандизите надзиратели напущат след месец-два работа поради тежките условия на труд.

За задачата правосъдното министерство е декларирало спомагателни щатове, включително и заплати за тях за околните години, с цел да се реализира по-добър баланс сред контролен състав и наказани. По думите на министъра има противоречие в заплащането, тъй като с години парите на надзирателите са били изоставащи във връзка с актуализация. За числеността и провеждането на състезания за незаетите места към сегашния миг изясни, че има по-малко от 30 места, които не са заети, защото огромна част от състезанията са в процедура на обжалване.

На този стадий не може да бъде отговорено на настояването на синдикатите за нарастване с 20 % на заплатите, съобщи Цачева като посочи, че бюджетът не го разрешава. Тя сподели, че е говорила с финансовия министър Владислав Горанов след поредицата митинги на надзирателите и правосъдните охранители в страната. Той е предложил 5 % нарастване над към този момент получените 5 % при започване на тази година, само че Цачева обърна внимание, че настояването на синдикатите е за 20 %. " На всеки един от вас е ясно, че министърът на финансите може да разпределя средства, които са написани в Закона за държавния бюджет. Не мога да удовлетворя настояванията за по-­високи хонорари ", уточни тя и добави, че " през актуалната 2018 година няма подобен % нарастване и в системата на Министерство на вътрешните работи (искането на протестиращите е за равнене на заплатите им и изискванията на труд с тези на сътрудниците им от бранш " Сигурност " - бел.ред.) ".

Цачева напомни, че ведомството работи по няколко европроекта за възстановяване на изискванията в пандизите, а също и за въвеждането на електронни гривни на наказани или такива под домакински арест. А напъните за възстановяване на изискванията в пандизите би трябвало да вървят паралелно с тези за възстановяване на изискванията на труд за работещите там.

Следващият митинг на чиновниците в пандизите ще бъде на 10 март, изясни министърът.

Доклад ще каже да се върне ли задочното образование по " Право "

Правосъдният министър изясни и, че работна група ще разиска дали възбраната за задочно проучване на специалността " Право " ще остане. През април предходната година служебното държавно управление на Огнян Герджиков промени подзаконовия нормативен акт и записа, че бъдещи адвокати могат да стават единствено тези минали постоянна форма на образование на право. Тогава служебният министър председател и учител по комерсиално право в Софийския университет Огнян Герджиков съобщи: " За това нещо се боря 5 години и половина и е моя фантазия отдавна. "
През лятото на предходната година се разбра, че право ще се учи и задочно още една година. Причината бе в откритото в средата на юни несъгласие сред наредбата и одобрения от служебното държавно управление банкет на студенти по специалността. С утвърждения през април брой на студенти и докторанти, които ще се образоват през образователната 2017/2018 година, е одобрен и банкет на студенти по право в задочна форма в няколко висши учебни заведения. Същевременно новата разпоредба не планува опция за образование в задочна форма. Затова процедурата по приема и процесът на образованието на признатите за 2017/2018 година студенти ще се осъществят по към този момент анулираната разпоредба.

В края на януари тази година с проблема се зае и Комисията против дискриминирането.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР