Предвижда се малък редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на помощта

...
Предвижда се малък редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на помощта
Коментари Харесай

Предвижда се редизайн на мярката 60/40

Предвижда се дребен редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на помощта на страната ще бъде на две елементи. Това сподели служебният обществен министър Гълъб Донев след края на изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

" При 30% спад в оборота страната ще подкрепи 50% от осигурителния приход за лицата, включени в икономическите действия, които ще бъдат подпомагани, а също по този начин към осигурителния контракт ще бъдат включени и спомагателните от работодателя осигурителни вноски за лицата ", сподели министър Донев.

При спад в оборота с 40% към помощта от страната ще се резервира в съответствие 60/40. Тази поддръжка ще бъде изчислена от осигурителния приход за месец април.



КНСБ поддържа осъществяването и допълнението на разпореждане 151.

" Помолихме финансовия министър да ни даде известна информация за процеса по подготовка на промяна на бюджета. Получихме едни първични анонси и уверения, че с нас това ще бъде дискутирано и в съгласие с Националния съвет за тристранно съдействие преди да завършват своето виждане, което може да бъде осъществено, откакто се образува нов парламент ", споделиха от КНСБ.

Всички работодателски организации поддържаха плана за разпореждане, изхождайки от обстоятелството, че има три ограничавания, с цел да бъде по-добър - няма планувани средства в бюджета, няма настоящ Народното събрание, с цел да промени това и няма време за нотификация на по-сериозни промени. Това съобщи след срещата Васил Велев от АИКБ.

Новият дизайн на мярката беше направен в две многочасови тристранни срещи от представители на икономическия блок на държавното управление, от синдикати и работодатели, сподели той. Уточни, че АИКБ са внесли оферти за възстановяване на плана. Първо - да се добави в него в раздела за изключително пострадалите бизнеси - пътническия и въздушен превоз. Второто предложение е поддръжката да важи за назначени към месец април, а не към месец януари.

Също по този начин декларирахме изрично предпочитание да изработим дружно ограниченията за поддръжка на заетите, приходите на работещите и на предприятията, при възможна нова вълна, а и в оставащите месеци до края на годината, поради на краткотрайната рамка за позволена държавна помощ, която Европейска комисия е изработила, съобщи Велев.

КТ " Подкрепа " са единствените, които не поддържаха мярката.

Ваня Григорова съобщи, че това, което ги стопира е фактът, че мините от " Мини Марица Изток " няма да бъдат обхванати от това подкрепяне, защото се усилва размерът на спада на приходите, които би трябвало да има едно сдружение, с цел да получи подкрепяне от бюджета. Оказва се, че за мините няма 20 млн., с цел да ги поддържа, с цел да не затворят, а има има понижение на Данък добавена стойност в ресторантьорството, съобщи Григорова. Тя предизвести, че в " Мини Марица Изток " се приказва, че ще има редуциране на 2000 миньори, което е голям проблем.

Икономическият министър Асен Василев съобщи, че икономическата конюнктура се усъвършенства.

" Разчетите са, че ще можем да осъществяваме 1-1,5 милиарда повече доходи до края на годината ", сподели министър Василев.

Икономическият министър акцентира, че задачата е да се резервира равнището на планувания дълг и недостиг и този 1-1,5 милиарда да бъде изхарчен за подготовка, за посрещане на една много тежка есенно-зимна вълна на Коронавирус рецесията, което ще включва ограничения за бизнеса, за опазването на здравето и поддръжката, която върви към пенсионерите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР