Предвижда се до края на годината Фондът за гарантиране на

...
Предвижда се до края на годината Фондът за гарантиране на
Коментари Харесай

Предвижда се гаранционен фонд да подсигурява туристическите пътувания

Предвижда се до края на годината Фондът за гарантиране на туристическите пътувания да бъде основан и легализиран. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на полемика на тематика " Гаранционен фонд в туризма - непоклатимост на сектора и успокоение за клиентите ", проведена от Обединение " Бъдеще за туризма ".

Георгиева обаче добави, че не се чака фондът да бъде признат елементарно от всички, които ще бъдат задължени да вземат участие в него, само че посочи, че по мнение на министерството, основаването на подобен фонд е без конкуренция.

В Министерството на туризма има подадени два плана за основаване на гаранционен фонд, като работна група ще продължи да проучва разновидностите. Георгиева изясни, че е въпрос на общо единодушие, каква активност и какви права ще има фондът във връзка с стопанската си активност. Тя уточни, че това са и главните разлики по получените във ведомството до момента оферти по отношение на активността на фонда.

Идеята е основаването на фонда да бъде признато с необятен публичен консенсус, с цел да може всички участници в него - туроператорите, умишлено да са поели уговорките си към фонда.

Зам.-министърът осведоми по време на форума, че се водят диалози с Българската банка за развиване (ББР) за възможна опция за първична финансова поддръжка на фонда. Банката, по думите й, първоначално може да подсигурява активността на фонда, като това не лишава отговорността на туроператорите.

Вероятно през март ще стартира активността на работна група с присъединяване на сдруженията на туроператорите по тематиката. " Искаме във втората половина на тази година да имаме подготвен законопроект за смяна в Закона за туризма, отнасящ се към гаранционния фонд, който да бъде импортиран в Народното събрание ", сподели заместник-министърът.

Предстои доуточняване на детайлите за присъединяване във фонда на всеки туроператор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР