Предвижда се да бъдат раздадени по 350 000 пакети със

...
Предвижда се да бъдат раздадени по 350 000 пакети със
Коментари Харесай

Планира се по 350 000 пакети с продукти да се раздават средногодишно по Програмата за храни

Предвижда се да бъдат раздадени по 350 000 пакети със артикули от първа потребност средногодишно по Програмата за храни и главно материално подкрепяне 2021 – 2027 , съфинансирана от Европейския съюз /ЕС/. Те ще доближат до почти 500 000 души – подкрепените и членовете на фамилиите им. Това стана ясно по време на събитие, проведено в Световния ден на прехраната от Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/, за показване на интервенцията през настоящия програмен интервал. По време на събитието възпитаници от Професионалната гимназия по туризъм „ Алеко Константинов “ в Банкя, показаха предписания за питателни, нискобюджетни ястия, които се готвят бързо и по този начин икономисват сила . Те включиха в ястията и артикули, всекидневно включени в пакетите.

„ Благодаря на управлението и младежите от Професионалната гимназия, че одобриха да бъдат сътрудници на това извънредно предизвикателство – в Европейската година на уменията да готвят за хората, които се нуждаят от поддръжка, като им покажат по какъв начин здравословното може да е и преференциално “, съобщи при откриването заместник-министърът на труда и обществената политика Николай Найденов .

Планирано е рецептите от самодейността да бъдат събрани в книга , с цел да доближат до повече хора.

„ Убеден съм, че по този начин подкрепените ще получат неоценима помощ за напъните им да разнообразят храненето и в това време да обезпечат питателни ястия за всички вкъщи “, добави заместник-министър Найденов.

Той благодари на началник Иван Манчев за готовността да направлява младите готвачи.

„ Ние в Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ сме уверени, че менторите като началник Манчев, подготвени постоянно да споделят знанията и уменията си с младите, са онази връзка сред образованието и бизнеса, която е в основата на подготовката на знаеща и можеща работна мощ “, сподели заместник-министър Найденов.

Изпълнителният шеф на АСП Надя Танева означи, че в сегашния програмен интервал Програмата за храни слага фокус и върху най-малките . Предвидени са пакети за новородени от уязвими фамилии и ваучери за детска кухня . Те ще се дават със съпътстващи ограничения, ориентирани към предварителна защита на изоставянето, повишение на родителския потенциал и други

Между 2014 и 2020 година по Оперативната стратегия за храни са били раздадени 1.7 млн. пакета с хранителни артикули с общо тегло повече от 52 000 тона .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР