“Предвидили сме изпитите да бъдат изтеглени с една седмица назад,

...
“Предвидили сме изпитите да бъдат изтеглени с една седмица назад,
Коментари Харесай

Седмица по-рано ще се провеждат матурите за 7 клас frognews.bg

“Предвидили сме изпитите да бъдат изтеглени с една седмица обратно, в края на образователната година и те да се разделят от външното оценяване след 10 клас ", сподели министър Цоков.

Идеята е самото осъществяване на изпита и инспекцията да стават по-спокойно и по-целенасочено.

" В момента обсъждаме няколко съществени проблеми, сварзани директно с резултатите от изпитите. На първо място по-целенасочена работа с сътрудниците, които са оценители, тъй като процеса на оценяване е значим развой, за който би трябвало самите оценители да бъдат готови и да синхронизират своите визии за критериите и индикаторите за оценките. Това се отнася за отворените въпроси, които са ориентирани към по-високи равнища на мислене ", сподели Цоков.

" Ще има спомагателна работа с учителите, които сформират дилемите, с цел да бъдат те по-адекватни към другите нива и да са по-близки до практиката. Там субективността при оценяването е по-голяма ", сподели още той.

Министърът изясни, че при затворените въпроси има няколко отговора и постоянно има % на налучкване. 

" Докато при отворените въпроси, когато са добре дефинирани и добре ориентирани, оценката е индикатор за по-високи равнища на мислене на учениците. Това се подсигурява от двама оценители и съдия. Същото се отнася и за кандидат-студентските изпити, когато има есета и отворени въпроси ", добави Цоков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР