Предвидените в Закона за здравето правомощия на здравния министър за

...
Предвидените в Закона за здравето правомощия на здравния министър за
Коментари Харесай

ВМРО предлага закон, който ще зарадва всички длъжници в България

Предвидените в Закона за здравето пълномощия на здравния министър за оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура да имат период от 30 дни и тези пълномощия да важат до края на оповестената от СЗО пандемия.

Това са единствено част от антикризисните ограничения, които депутатите от Вътрешна македонска революционна организация оферират сред първо и второ четене на Закона за здравето. Промените, които депутатите гласоподаваха на първо четене в петък, се постановат, с цел да бъдат обезпечени противоепидемичните ограничения след края на изключителното състояние.

Другите оферти на Вътрешна македонска революционна организация са да се забрани запорът на сметките на общините до края на 2020 година, те да имат и опция за пренасочване на средствата от битови боклуци и снегопочистване към други действия, свързани с стерилизация поради пандемията. Това е извънредно неотложно заради обстоятелството, че общинските бюджети са лимитирани и към този момент се затрудняват да покриват всички нужни разноски по превъзмогване на пандемията.

Вече импортираните концесионни такси по курортите да се приспадат за идната година при положение, че страната разгласи понижена или нулева събираемост в границите на тази. Мярката е за реализиране на равнопоставеност сред концесионерите и подкрепяне българския туризъм.

Субсидия от 6000 евро за чартърни полети на български лицензирани превозвачи, а при липса на опция и от задгранични по ред, избран от министъра на превоза и други

Ето и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, импортиран от Вътрешна македонска революционна организация:

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

КОМИСИЯ Пожарна охрана

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

Г-ЖА АННА АЛЕКСАНДРОВА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На съображение член 83, алинея 1 от ПОДНС внасяме аргументирано предложение за промени и допълнения на признатия на първо гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, № 002-16-1, както следва:

§ 1. В § 2, член 63 се вършат следните промени и допълнения:

1. Ал. 1 се променя по този начин:

„ (1) При оповестена пандемия и действителна заплаха от разпространяване на заразната болест на територията на страната или на територията на обособена област или община, министърът на опазването на здравето, по предложение на основния хигиеничен контрольор, афишира със заповед изключителна епидемиологична конюнктура за период до 30 дни. “

2. Ал. 2 се променя по този начин:

„ (2) Със заповедта по алинея 1, министърът на опазването на здравето дефинира противоепидемичните ограничения на територията на цялата страна по предложение на държавния хигиеничен контрольор или на територията на обособена област или община, по предложение на шефа на съответната районна здравна дирекция. “

3. В алинея 4 думите „ по алинея 1 “ се заменят с „ по ал.2 “.

4. В алинея 6 думите „ по алинея 1 “ се заменят с „ по алинея 2 “, а думите „ при положение на оповестено изключително състояние по член 84, т. 12 от Конституцията на Република България “ се заличават.

5. В алинея 7 думите „ по алинея 1 “ се заменят с „ по алинея 2 “, а думите „ при положение на оповестено изключително състояние по член 84, т. 12 от Конституцията на Република България “ се заличават.

6. Създава се алинея 9:

„ (9) При нужда, отбраната на здравето и живота на жителите от разпространяването на заразната болест да продължи след приключване на периода на изключителната епидемиологична конюнктура Министерският съвет по предложение на министъра на опазването на здравето предлага на Народното събрание да разгласи изключително състояние. Алинеи 2 – 8 се ползват и при оповестено изключително състояние.

§ 2. Създава се § 2а:

§ 2а. В член 209а, алинея 1 думите „ алинея 1 или 2 “ се заменят с „ алинея 2 “

§ 3. В Преходни и заключителни разпореждания, в § 4 се вършат следните промени и допълнения:

1. В т. 3, член 5, б. „ а “ придобива следната редакция:

а) в алинея 2 първоначално се прибавя „ По време на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация “, а в края се прибавя второ изречение: „ При изискванията на изречение първо не се постановат запори върху банкови сметки на общини по време на изключителното състояние и до 31 декември 2020г. “

2. Създава се нова т.3, а т.3 става т.4 и останалите се пренареждат:

„ 3. В чл.6 думите „ До анулацията на изключителното състояние “ се заменят с „ По време на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация “.

3. Създават се нови т. 6, 7 и 8, а т. 6 става т.9 и до края се пренареждат:

„ 6. Създава се член 6в:

„ Чл. 6в. (1) За 2020 година в разноските по член 62, т. 3 от Закона за локалните налози и такси могат да бъдат включени и разноски за осъществяване на ограничения по член 63 от Закона за здравето, осъществени на територии за публично прилагане в обитаемоте места и селищните формирания в общината.

(2) Разходите по алинея 1 се обезпечават посредством вътрешни обезщетени промени, без да се променя признатият от общинския съвет метод на установяване и размер на таксата за битови боклуци. “

7. Създава се чл.6г:

„ Чл. 6г. (1) По време на изключителното състояние и до 31 декември 2020 година, до 30% от насъбраните средства по член 60, алинея 1 и член 64, алинея 1 от Закона за ръководство на отпадъците могат да се разходват за използване на ограничения по член 63, алинея 1 и алинея 2 от Закона за здравето, свързани с осъществяването на условията на Закона за ръководство на отпадъците.

(2) Министърът на финансите издава инструкции, по отношение на реда и метода за приложение на алинея 1.

(3) В периода по алинея 1, общините не заплащат обезпечения по член 60 от Закона за ръководство на отпадъците и отчисления по член 64 от Закона за ръководство на отпадъците. Събраните приходи от таксата за битови боклуци могат да се употребяват за разноски за осъществяване на нужните противоепидемични ограничения.

(4) В периода по алинея 1 не се ползват наредбите на член 60, алинея 6, алинея 7 и алинея 8 и член 64, алинея 8, алинея 9 и алинея 10 от Закона за ръководство на отпадъците. “

8. Създава се член 6д:

„ Чл. 6д. (1) Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища може да бъде трансформиран в трансфер за други целеви разноски на общината за осъществяване на спешни поправки на общински пътища и улици и/или за осъществяване на противоепидемични ограничения на територията на общината по член 63 от Закона за здравето.

(2) В рамките на бюджетните взаимоотношения на общината с централния бюджет, произлизащите от алинея 1 промени се утвърждават от министъра на финансите по предложение на кмета на общината.

(3) Предложението на кмета по алинея 2 се показва в Министерството на финансите при изискванията и по реда, избрани от министъра на финансите. “. “

4. Точка 14, придобива следната редакция: „ В член 25 след думите „ анулирано заради оповестеното изключително положение” се прибавя „ или заради наложените ограничения за превъзмогване на последствията след неговата отмяна”, а думите „ един месец “ се заменят с „ дванадесет месеца “.

5. Създава се нова т. 15:

„ 15. Създава се член 26:

„ Чл. 26 (1) Министерството на туризма дава на туроператори, които употребяват самолетни компании с български действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България, държавна дотация в размер на 6 000 евро за всеки полет, в период от две години от анулация на изключителното състояние, оповестено с този закон.

(2) От дотация по алинея 1 могат да се възползват и туроператори, които употребяват услугите на превозвачи с действен лиценз, публикуван от страна, друга от Република България, при изискване, че туроператорът потвърди неналичието на интерес за осъществяване на съответния полет от страна на авиационните превозвачи с български действен лиценз.

(3) Редът за доказване на липса на интерес за осъществяване от транспортьор с български действен лиценз на под наем полет, обект на този член, се дефинират с поднормативен акт на Министъра на превоза, осведомителните технологии и известията. “

§ 4. В § 13, алинея 1, в края след думите „ 31 януари 2020 “ се прибавя ново изречение: „ В случай, че концесионното или наемно заплащане за 2020г. е изплатено към този момент напълно от концесионера или наемателя, концедентът или министърът на туризма може да освободи концесионера или работодателя от задължението му за възнаграждение на годишното или наемно заплащане за 2021г. “

МОТИВИ

С предлаганите промени в член 63 от Закона за здравето се цели да се даде ясна рамка на пълномощията на министъра на опазването на здравето при пандемия или разпространяване на заразни заболявания и правото му да разгласи изключителна епидемиологична конюнктура.

Предложенията за основаване на член 6в, 6г, 6д в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние са в отговор на потребностите на общините да преодолеят рецесията, която не подминава и тях. След оповестяване на изключителното състояние, на всички места в общините се следи понижаване на приходите, спрямо приходите от предходните години. Независимо от това, те не престават да дават всекидневно всички обществени услуги, дружно с тях пораждат и нови, непредвидени разноски за осъществяване на противоепидемичните ограничения. Тъй като средствата от преразпределяне и запаси се изчерпват се постанова предприемане на нови ограничения.

Според Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние туроператор, който би трябвало да възвърне заплатена сума от пътуващ за туристическо пътешестване, анулирано заради оповестеното изключително състояние, може да предложи на пътуващия ваучер за заплатената сума.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР