Предвидените промени на летище в София вече стартираха, с бавни

...
Предвидените промени на летище в София вече стартираха, с бавни
Коментари Харесай

Реално ли е? Ето как трябва да изглежда летище София през 2030 г.

Предвидените промени на летище в София към този момент стартираха, с мудни темпове. Макар ремонтът му да стартира преди две години, за пасажерите съвсем нищо ново не е очевидно с просто око.

Новият концесионер СОФ Кънект изясни това с нуждата преди всичко да се стартира от промени, свързани със сигурността и сигурността, които не могат да се видят от пасажерите – да вземем за пример противопожарната система или пътеките за рулиране.

Терминал 2 и 3

Терминал 2 ще поеме целия трафик, като остарелият терминал 1 ще остане единствено за дребни частни самолети. След края на ремонта на терминал 2 (вероятно през 2026 г.), към него ще бъде пристроен напълно новият терминал 3 – евентуално през 2030 година

Промените са доста и ще бъдат реализирани на стадии. Това включва новата система за обработка на багажи, която коства 20 млн. лева Настоящата система е с потенциал от едвам 500 багажа на час, до момента в който новата ще бъде за 4000 багажа на час.

Гишетата за чекиране също ще бъдат увеличени – от 34 сега до 50. Новата система ще разрешава цялостно самообслужване при оставянето на чекиран багаж. Предстои и покупката на три нови ръкава за непосредствено качване на самолета, вместо с транспортиране с рейсове.

По-бърза гранична инспекция

Граничната инспекция, която сега основава най-големи предпоставки за опашки, ще бъде разширена, а с откриването на терминал 3 – ще се реалокира напълно там и за двата терминала.

Наличните сега шест машини за инспекция на ръчен багаж ще бъдат сменени с 11 нови автоматизирани, при които не се постанова да вадите преносимия компютър или течностите.

Като огромните летища

След граничната инспекция пасажерите ще влизат в обширна зона за покупки и хранене, сходно на огромните летища по света. Това ще включва пет ресторанта, четири заведения за бързо хранене, изцяло актуализирани тоалетни и обширна комерсиална зона.

Нови дестинации

София няма да стане мега хъб, като Истанбул или Мюнхен, само че ще се свърже с тях, тъй че с едно прехвърляне пасажерите от столицата да пътуват до всяка точка на света. Макар да се приказва за 100 нови дестанации, по-вероятно е те са да към петдесет.

Паркиране и транспортна съгласуваност

На мястото на съществуващия в неособено положително положение закрит паркинг за 800 коли ще бъде построен нов. Ще има и три открити паркинга за 1100 коли.

От края на юни обслужващата летището таксиметрова компания се трансформира – на мястото на OK Supertrans идва Yellow с контракт за пет години, като от 2025 година компанията ще е задължена да има най-малко 5% електрически таксита в автопарка си, а от 2026 – 10%.

Летище София и сега е обвързвано с градската мрежа с рейсове и с метрото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР