Предвид напрежението с Китай, всички кандидати се опитват да убедят

...
Предвид напрежението с Китай, всички кандидати се опитват да убедят
Коментари Харесай

Изборите в Тайван - 2024 година

Предвид напрежението с Китай, всички претенденти се пробват да убедят електората, че желаят мир и добросъседски връзки. Въпреки че демократите не са срещу да получат военна помощ от Съединените щати.

На 13 януари 2024 година Тайван ще организира осмите си президентски избори с присъединяване на вицепрезидента Лай Чинг-те от ръководещата Демократична прогресивна партия (ДПП), новия кмет на Тайпе Хоу Ю-и от Гоминдана (Националистическа партия ), и някогашният кмет на Тайпе Ко Уенже от Тайванската национална партия (ТНП).

Всъщност цяла година медиите и политолозите в Съединените щати раздухваха тематиката, че тези избори могат да послужат като подтик за китайска военна експанзия, в случай че завоюва прекомерно проамерикански претендент. ДПП е най-ориентирана към Вашингтон, до момента в който Гоминдан се счита за по-прокитайски.

Тайванската национална партия е учредена от Ко Уенджъ през 2019 година и съставлява нова мощ, само че без явен външнополитически вектор. Преди това Гоминдан и ДНЯО разискаха опцията за номиниране на обединен претендент, само че не се стигна до съглашение. Според последните социологически изследвания отпред е Лай (36%), следван от Хоу Ю-и (31%), а Ко Уенджъ (24%) добавя класацията.

Борбата на старите партии

Лай Чинг-те, прочут още като Уилям Лай, е някогашен доктор, който преди този момент е заемал разнообразни политически позиции в Тайван. Той беше законодател повече от десетилетие, по-късно известен кмет на южния град Тайнан.

Лай е най-привлекателен за последователите на твърдата линия на независимостта, само че в предишното е бил известен и измежду гласоподавателите центристи. Недоверчив към Китай, той един път разказа себе си като „ прагматичен герой за независимостта на Тайван “.

Лай даде обещание да се придържа към внимателната поговорка на президента Цай: Тъй като Тайван към този момент е самостоятелен, той няма потребност от спомагателни изказвания. Тъй като Китай преди този момент спря формалните контакти с ДПП, в случай че Лай победи, курсът на борба от двете страни може да продължи.

Алтернативен сюжет би бил Лай, откакто завоюва изборите, да поеме самодейността за възстановяване на връзките с Пекин. Преди ден той съобщи, че желае да възобнови договарянията с Китай.

Хоу Юй-и е някогашен служител на реда, който стана началник на Националната тайванска полицейска организация през 2006 година Той идва от семейство на улични търговци на свинско месо в Чиаи, цитадела на юг, подкрепяща независимостта.

Гоминданът се надява, че той ще оспори елитарния имидж на партията и ще се хареса на гласоподаватели отвън обичайна база на партията от имигранти от континента и техните потомци. Миналата година Хоу елементарно завоюва преизбирането за кмет на град Ню Тайпе, предградие на столицата, като сдържан политик с известност на ефикасен статист.

Той се застъпва за договаряния с Комунистическата партия, ориентирани към понижаване на напрежението от двете страни на пролива. Възможно е посредством манипулиране на страховете на нерешителните гласоподаватели Гоминданг да успее да притегли повече гласове на своя страна, като обещае мир с Китай.

Черен лебед или сив носорог?

Ко Уенджъ е доктор, който влезе в политиката след сполучлива здравна кариера (като Лай). Той преподава в едно от водещите медицински учебни заведения в Тайван, което кара поддръжниците му да го назовават нежно „ професор Ко “.

Ко беше определен за кмет на Тайпе през 2014 година Той изкара два мандата на това, което обичайно се счита за втората най-влиятелна политическа служба в Тайван след президента.

Политическият път на Ко беше нетрадиционен и от време на време замайващ. Ко стана прочут значително посредством асоциирането си с придвижването " Слънчоглед ", което се образува в съпротива на препоръчаното от президента Ма Инджоу Споразумение за търговия с услуги през протока с Китай.

ДПП поддържа Ко, като избра да не издигне претендент, който би му се противопоставил, когато за първи път се кандидатира за кмет. Отчасти това разреши на Ко да завоюва безапелационна победа над претендента на Гоминдана и да стане първият самостоятелен кмет на обичайна цитадела на Гоминдана.

Ко поддържа Цай Инг-вен, когато тя се кандидатира за президент през 2016 година и даже води акция за политици, подкрепящи независимостта, като Фреди Лим.

Постепенно обаче Ко се дистанцира от ДПП и следва политики, по-тясно свързани с Гоминдана, до момента в който ККИ притегля по този начин наречените Пан-сини политици.

В резултат на това ДПП издигна претендент против Ко, когато той се кандидатира за преизбиране през 2018 година Наскоро той означи: „ Мразя Гоминдана, само че още повече ненавиждам Демократическата прогресивна партия. “

Ко се нарежда като популист, който се подиграва с общоприетата мъдрост и е подготвен да изрази мнението си - нещо, което го е вкарало в проблеми, защото е податлив да прави обидни забележки. Той вижда кандидатурата си като митинг против двупартийната система, като твърди, че и ДПП, и Гоминдан са по-фокусирани върху идеологията, в сравнение с върху решаването на действителните проблеми, пред които е изправен тайванският народ.

Ко твърди, че е " единственият човек в Тайван, който може да постави завършек на идеологическия спор за обединяване и самостоятелност " и че ще схване прагматичен метод към всеки въпрос.

Това се харесва на последователите на Ко, които са най-вече млади гласоподаватели и считат, че Гоминдана и ДПП не са създали задоволително, с цел да се оправят с проблемите, пред които са изправени, като възходящите цени на жилищата и неналичието на благоприятни условия за работа.

По въпросите на външната политика и националната сигурност позициите на Ко постоянно си опонират. Той съобщи, че Съединените щати са най-важният сътрудник на Тайван, само че в това време разяснява, че Тайван би трябвало да поддържа връзките си със Съединени американски щати и Китай в " динамичен баланс ".

Той изрази угриженост по отношение на несъразмерната взаимозависимост на Тайван от търговията с Китай и също по този начин се застъпи за Тайван да контракти комерсиално съглашение, което би нараснало комерсиалната прелест на Пекин.

Той се опита да убеди гласоподавателите, че е единственият претендент, който може по едно и също време да резервира автономията на Тайван и да възобнови разговора с Пекин, само че отхвърли да поддържа по този начин наречения консенсус от 1992 година, единствената дефиниция, която Пекин одобри за ангажимент оттатък пролива. В резултат на това напред-назад не е ясно по какъв начин в действителност ще наподобява на процедура външната политика на Ко.



Геополитиката към Тайван

Тайван е островна страна с население от 24 милиона души. Само 13 страни в света признават Тайван за суверенна страна. Съединените щати публично се придържат към „ Политиката за един Китай “, която признава претенциите на Китай към Тайван, само че преглежда суверенитета на Тайван като публично безреден.

През последните години обаче директното съревнование сред Съединените щати и Китай накара мнозина във Вашингтон да покажат поддръжка за Тайпе като метод за борба с Пекин, който беше възприеман като предизвикателство.

Трябва да се означи, че Тайван е един от международните центрове за произвеждане на полупроводници, които са нужни в производството на компютри и съставни елементи за разнообразни промишлености - от автомобилостроенето до технологиите с двойна приложимост. TSMC създава почти 90% от най-модерните процесори.

Ето за какво огромните страни са заинтригувани да имат достъп до тези артикули, макар че се пробват да развият личния си потенциал.

Що се отнася до възможен спор с Китай, за Пекин този вид не е преференциален по доста аргументи, защото ще навреди на имиджа на цялата досегашна тактика на Комунистическата партия за спокойно общуване. Съединени американски щати и техните съдружници в района, като Южна Корея, Япония и Австралия, най-вероятно ще бъдат принудени да поддържат Тайван с военна мощ, което ще докара до директен конфликт сред нуклеарните сили.

Bloomberg към този момент пресметна, че вредите за международната стопанска система при положение на възможен спор могат да възлязат на 10% от международния Брутният вътрешен продукт. Това обаче зависи от това по какъв начин ще се развие хипотетичният спор.

Китайската национална освободителна войска постоянно изпраща кораби и бойни самолети на задачи към Тайван, а тайванското министерство на защитата заяви за възходящ брой балони с парещ въздух, летящи от Китай.

Инцидентите с балона припомнят за миналогодишното наблюдаване на китайски балон с парещ въздух над Канада и Съединените щати, който в последна сметка беше свален от Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

Китай твърдеше, че самолетът е метеорологичен балон, който се е отклонил от курса, само че Съединени американски щати споделиха, че е оборудван със комплицирана технология за събиране на разследваща информация.

На 9 януари Министерството на защитата на Тайван заяви, че четири китайски балона с парещ въздух са прелетели над острова, до момента в който 10 военни самолета и четири военни кораба са навлезли във въздуха и водата покрай острова като част от „ акция за подкопаване на морала и устойчивостта на военните “.

Министерството също сподели, че е следило придвижванията на китайските сили, изстреляните самолети, изпратените кораби и задействаните брегови ракетни системи.

Тайван укрепва отбранителните си качества посредством закупуване на нови оръжия от Съединените щати и усили интервала на национална работа за мъжете от четири месеца на една година. Тези въпроси станаха противоречиви на идните избори, като Лай и ДПП упрекват Гоминдана, че блокира нови разноски за защита, евентуално като част от съглашение с Пекин.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР