Предвид множеството въпроси на представители на медиите по отношение на

...
Предвид множеството въпроси на представители на медиите по отношение на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата пусна разговори на обвинените по аферата ТАД Груп и откъси от разпити

Предвид множеството въпроси на представители на медиите във връзка с делото против притежателя и чиновници на „ ТАД Груп “, Специализираната прокуратура дава спомагателна информация:

На 08.08.2019 година в извършено правосъдно съвещание Апелативният профилиран углавен съд взе по отношение на обвинения Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - „ задържане под стража “. Съдът се срещна с показаните от Апелативната профилирана прокуратура нови доказателства по отношение на осъществената хакерска офанзива против Национална агенция за приходите.

Досъдебното произвеждане е формирано по реда на чл.212, ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс и се води за това, че от неустановена дата през 2019 година до 15.07.2019 година в Република България, гр. София за да сътвори ужас и боязън в популацията направил закононарушение по член 319б – 319г от Наказателен кодекс – закононарушение по член 108а, ал.1 от Наказателен кодекс.

В резултат на осъщественото действие от сървърите на Национална агенция за приходите са източени персоналните данни на над пет милиона български жители, събрани са данни за лица, заемащи висши държавни длъжности, наранена е осведомителната сигурност на десетки държавни органи и търговски сдружения.

С оглед на събраните по делото доказателства са привлечени в качеството на обвинен три лица:
Ø Кристиян Бойков за закононарушение по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК;
Ø Георги Янков за закононарушение по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК;
Ø Иван Тодоров за закононарушение по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от Наказателен кодекс.

До сегашния миг Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното произвеждане, а точно на 01.08.2019 година и на 09.08.2019 година Подчертаваме, че тези доказателства са разгласени след позволение на наблюдаващия прокурор, както и откакто същите са били предмет на правосъдно разискване.

Въпреки прозрачността, в общественото пространство не престават да се популяризират манипулативни изказвания, които целят персонално злепоставяне на съответни магистрати и изцяло компрометиране активността на прокуратурата. Тревожен е методът на избрани лица, политически партии и медии да слагат личните си упоритости над интереса на повече от пет милиона българи.

Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, в случай че информацията не е държавна или друга предпазена от закона загадка, или не се засягат непознати права.

Вижте тук записи от камери на ТАД

Предвид изложеното и след позволение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс, представяме част от доказателствения материал по досъдебно произвеждане № 142/2019 година по разказа на Следствен отдел към окръжна прокуратура – СП.
Файловете са със заличени персонални данни и не съдържат обстоятелства и условия, увреждащи ползите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Експертна информация

Специализираната прокуратура ще продължи да осведоми българските жители по каузи с огромен публичен интерес, при съблюдаване на презумпцията за невиновност и без да заплашва хода на наказателното произвеждане.

Четете тук какво гласят извадки от разпитите:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР