Предвид, че жизненият минимум е около 1 500 лева за

...
Предвид, че жизненият минимум е около 1 500 лева за
Коментари Харесай

Икономисти за скандалната страна на бюджета: Пак ще гърмят съвестните българи

Предвид, че виталният най-малко е към 1 500 лв. за 2024 година, минималната работна заплата е много под това число. Ние имаме Брутният вътрешен продукт, само че има една страна, която мери брутното благополучие, т.е. какъв брой са щастливите хора в тази страна и какъв брой вървят по улиците и не се усмихват. При нас по-скоро доста хора не се усмихват, те са смачкани от тежестта на живота.

Ако в огромните градове въпреки всичко има някаква работа, има някакви по-нормални приходи, то отвън огромните градове ситуацията е трагично. Това съобщи пред Нова телевизия Атанас Кацарчев, основен икономист на КТ " Подкрепа ".

„ Към момента растежът е действителен, тъй като съответно при минималната работна заплата, ясно е че е 20% на фона на – нарастване 1,7 на продуктивността и 6,3 инфлация. Тоест все още имаме действително нарастване. То е такова по сбърканата формула, която беше призната в Кодекса на труда – половината от осигурителния приход.

Но не би трябвало да бъде по този начин. Това е заплата, тъй като би трябвало да се създаде, в противоположен случай идва момента, в който идва сметката. Тази сметка някой би трябвало да я поеме ”, уточни Ивелин Желязков, шеф " Тристранно съдействие " в Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Желязков може някои от административните ограничения в сектора да се подобрят. „ В закона за счетоводството е възприета така наречен счетоводна европейска инструкция. Праговете за наложителен одит на предприятията в България са 4 пъти по-високи от допустимото от години. Това натоварва компаниите с непотребни разноски, в случай че бъдат спестени те – могат да бъдат вложени ”, добави той.

" Производителността на труда зависи главно от работодателя, не от служащия. Той създава толкоз, колкото му разрешава средата, в която той съществува. Производителността на труда се мери с едни индикатори, които нямат нищо общо с това, което е заплата ”, уточни Кацарчев.

" Събираемостта на локалните налози е малко над 50%. Т.е. общините не си събират налозите, само че ще вдигнат парите на тези, които си заплащат. Де факто ще се усили данъчното задължение върху постоянните платци, за сметка на неплащащите. В София е по-голяма събираемостта, само че има община със 7% събираемост. Няма да ви кажа коя е, с цел да не го създадат всички останали. Това е безусловно неприемливо. не може да качваш налози, когато не си си събрал налозите ", съобщи Кацарчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР