Предвестниците на футуристичния дизайн и устойчивата, динамична радост от шофирането

...
Предвестниците на футуристичния дизайн и устойчивата, динамична радост от шофирането
Коментари Харесай

BMW официално спира производството на i8


Предвестниците на футуристичния дизайн и устойчивата, динамична наслада от шофирането BMW i8 Купе и BMW i8 Роудстър скоро ще бъдат спрени от производствo. Първият Plug-in хибриден модел на BMW Group ще остане в историята на компанията като сполучлив в целия свят състезателен автомобил с електрифицирано задвижване.
Когато през април 2020 година серийното произвеждане на BMW i8 Купе и на BMW i8 Роудстър бъде прекратено, Plug-in хибридните спортни коли към този момент от дълго време ще са затвърдили своето място на крайъгълни камъни на компанията. BMW i8 започва своята международна история на триумфа като неповторима симбиоза сред футуристичен дизайн и ориентирани към бъдещето технологии. Първият Plug-in хибриден модел на BMW Group проправи пътя на динамичната и устойчива наслада от шофирането с електрифицирано задвижване. С него са сложени основите на към този момент доста необятната гама от Plug-in хибридни модели на BMW Group. В същото време BMW i8 е и най-успешния състезателен автомобил с електрифицирано задвижване на света. С над 20 000 продадени екземпляра от 2014 година той реализира по-високи продажби от всички съперници в сегмента, взети дружно.
Още BMW Vision EfficientDynamics е прелъстителен взор към бъдещето на самостоятелната подвижност. Прототипът, показан през 2009 година на интернационалното автомобилно ревю IAA във Франкфурт на Майн, е въплъщение на обещанието за хармонично комбиниране сред типичната за марката наслада от шофирането и вълнуващия дизайн с ориентирана към бъдещето резистентност. Прототипът на 2+2-местен състезателен автомобил с крилати порти, ориентирана напълно към естетиката и успеваемостта нова интерпретация на типичния за BMW дизайн, Plug-in хибридна система и задвижване на четирите колела е посрещнат извънредно добре. С преместването на главните детайли на своя дизайн и технологии върху сериен автомобил от новата марка BMW i и стартирането на една нова епоха на насладата от шофирането скоро по-късно BMW Group получава доста въодушевени реакции.

Стартов сигнал за поредна тактика за електрификация

BMW i8 отбелязва международната си премиера дружно с BMW i3 на IAA през 2013 година. Двойният дебют е стартов сигнал за реализирането на тактиката за електрификация, с която BMW Group навреме и поредно дефинира посоката на моделната си гама, ориентирана към устойчива наслада от шофирането. Днес компанията е измежду водещите международни производители на коли с електрифицирано задвижване. Освен чисто електрическите BMW i3 (среден разход на гориво: 0,0 л/100 км; междинен разход на електрическа енергия: 13,1 кВтч/100 км; СО2 излъчвания (комбинирани): 0 г/км), BMW i3s (среден разход на гориво: 0,0 л/100 км; междинен разход на електрическа енергия: 14,6–14,0 кВтч/100 км; СО2 излъчвания (комбинирани): 0 г/км) и MINI Cooper SE (среден разход на гориво: 0,0 л/100 км; междинен разход на електрическа енергия: 16,8–14,8 кВтч/100 км; СО2 излъчвания (комбинирани): 0г/км) във всички значими сегменти, от компактния и междинния клас, през BMW X моделите до спортните коли, се оферират и Plug-in хибридни модели. До 2023 година BMW Group възнамерява да разшири гамата си до 25 електрифицирани автомобила, като над половината от тях ще са изцяло електрически.

Още през цялото време BMW i8 е идеалният вид на предвестител и синоним на насладата от шофирането с Plug-in хибридна технология. И това важи освен за възприетата още през 2014 година роля на Safety Car в надпреварите на FIA Formula E. BMW i8 е първият състезателен автомобил на света, който през цялото време е разработван предвид на устойчивостта, като са определени нови пътища, най-много що се отнася до характерната за BMW i автомобилна архитектура и Plug-in хибридната система. Комбинацията сред пътническа клетка от армирана с въглеродни влакна пластмаса (CFRP) и алуминиево шаси, също както и интелигентно ръководеното взаимоотношение сред мотора с вътрешно горене и електромотора, са революционни. Автомобилната идея на 2+2-местния автомобил, аеродинамично усъвършенстваният дизайн, интелигентната олекотена структура и новаторската задвижваща система са ориентирани към разрешаване на нормалното при колите несъгласие сред динамичност и успеваемост. В резултат на този реформаторски метод BMW i8 предлага динамичните характерности на породист състезателен автомобил, съчетани със междинен разход на гориво на равнището на дребен автомобил. Управлението на Plug-in хибридната система е ориентирано както към динамично разрастване на мощността, по този начин и към оптимално дейно взаимоотношение на двата мотора. Двигателят с вътрешно горене с технология BMW TwinPower Turbo придвижва мощността си към задните колела. Електромоторът задвижва предните колела. Резултатът е характерно за хибрида задвижване на четирите колела с осезаемо позитивно въздействие върху сцеплението, пъргавината и стабилността по курса. Благодарение на спонтанното разрастване на мощността на електромотора с разполагаем още от покой оптимален въртящ миг от 250 Нм спортният темперамент на BMW i8 се демонстрира и при чисто електрически карания с нулеви местни излъчвания. В чисто електрически режим оптималната скорост е до 120 км/ч. Комбинираният въртящ миг на двата мотора разпростира вълнуващи динамични характерности в стила на мощните спортни коли.



Динамиката на ръководството и успеваемостта се покачват и от типичната за BMW i архитектура LifeDrive. Конструктивният принцип на BMW i8 още през цялото време е ориентиран напълно към Plug-in хибридното задвижване. Структурата на каросерията и задвижването са създадени като концептуално цяло, което обезпечава на BMW i8 достоверния темперамент на ориентиран към бъдещето състезателен автомобил. Изработената от карбонов композит (CFRP) пътническа клетка (модул Life) и модулът Drive от алуминий, който с изключение на моторите, ръководещата електроника и окачването включва и структурни и краш функционалности, обезпечават освен лично тегло от по-малко от 1500 кг, само че и уравновесено в съответствие 50:50 систематизиране на тежестта сред осите. И защото високоволтовата батерия е ситуирана ниско в автомобила, центърът на тежестта също се намира доста ниско.

Носител на нововъведения даже и в границите на задвижващата технология BMW eDrive

Още през цялото време пионерската функционалност на BMW i8 се простира надалеч оттатък налагането на задвижващата технология BMW eDrive при един иконичен състезателен автомобил. Всеобхватното потребление на CFRP в структурата на каросерията и забележимите мероприятия за намаление на въздушното противодействие слагат нови стандарти във връзка с интелигентната олекотена структура и аеродинамиката. В композиция с BMW i3 Plug-in хибридният състезателен автомобил слага началото на новаторските индустриални технологии, с които BMW Group се трансформира в пионер на потреблението на CFRP при индустриалното произвеждане на серийни коли. Натрупаният при BMW i опит с изключително лекия, високотехнологичен материал обезпечи на BMW Group неповторима в автомобилната промишленост подготвеност при олекотените структури, която след това се употребява и при създаването на CFRP съставни елементи и за други модели на BMW. Изразителното и в това време аеродинамично усъвършенствано оформление на екстериора разкрива напредничавия темперамент на BMW i8 още на пръв взор. Динамичните пропорции на състезателен автомобил и крилатите, отварящи се нагоре порти притеглят погледите. Ниският челен похлупак, съвсем изцяло затворената бъбрековидна радиаторна решетка на BMW, Air Curtains на предната ризница, покритото дъно на автомобила, мощно завършените странични прагове, линиите на страничната част, наречени Stream Flow, както и въздушните канали сред задните светлини и рамката на покрива обезпечават целеустремено обтичане от насрещния въздушен поток. Всичко това обезпечава освен ниско въздушно противодействие от 0,26, само че и извънредно добър аеродинамичен баланс. Други, значително неповторими акценти за резистентност се слагат и от избора на материали за интериора и производството на BMW i8. Кожата, употребена за повърхностите на седалките и арматурното табло, се обработва с дестилат от маслинови листа. Текстилните материали са направени въз основата на полиестерен гранулат, получен от PET-Recyclat. Характерната за BMW i колите цялостна идея за резистентност се простира от създаването и дизайна, през производството и използването и доближава до преработването, т.е. цялата верига. Изключително висок е освен делът на употребяваните наново пластмаси. Алуминият при BMW i8 също значително е рециклиран или е създаден с регенеративна електрическа енергия. Освен това електрическата енергия за произвеждане на BMW i8 Купе и BMW i8 Роудстър в завода на BMW в Лайпциг се генерира от 4 вятърни генератора на територията на завода. Необходимата за производството на карбоновите влакна електрическа сила в завода в Моузес Лейк, Съединени американски щати, се генерира 100 % от водни електроцентрали.

При въвеждането си на пазара BMW i8 е първият сериен автомобил в света, който може да бъде оборудван с новаторските лазерни фарове. След международната си премиера в BMW i8 лазерните светлини на BMW са въведени и при други модели – първо при първокласните лимузини на BMW Серия 7, а по-късно и в доста други моделни фамилии. BMW лазерните светлини обезпечават изключително интензивно осветление на пътното платно и доста нарастване на обсега на дългите светлини. Освен това доста се понижава и разходът на сила спрямо към този момент изключително ефикасните LED фарове.

В региона на задвижващите технологии прародителят на всички Plug-in хибридни модели на BMW Group слага началото и на новото потомство мотори с вътрешно горене. На BMW i8 за пръв път се инсталира новият трицилиндров бензинов мотор с технология BMW TwinPower Turbo. 1,5-литровият мотор се отличава както с изключително компактните си размери, по този начин и с извънредно високата характерна мощ. С литровата си мощ от 113 кВт/154 к.с. той слага нов връх при серийните модели на BMW.

BMW i8 Роудстър: свежи импулси за устойчивата наслада от шофирането

През есента на 2017 година свежи импулси за устойчива наслада от шофирането слага премиерата на BMW i8 Роудстър. Откритият двуместен автомобил към този момент предлага опция за вдъхновение от визионерския състезателен автомобил и под намерено небе – както и на същински чистата наслада в чисто електрически режим на придвижване. Успоредно с въвеждането на втория вид на модела е нараснала и мощността на Plug-in хибридното задвижване и на BMW i8 Купе. Високоволтовата батерия на двата модела към този момент има повишен от 20 до 34 Ah потенциал и бруто енергийно наличие от 11,6 кВтч. Оптимизираната технология на акумулаторните кафези разрешава и повишение на върховата мощ на електромотора с 9 кВт/12 к.с. до 105 кВт/143 к.с. В композиция с мотора с вътрешно горене систематичната мощ към този момент доближава 275 кВт/374 к.с. Благодарение на нея BMW i8 Купе форсира от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди, а BMW i8 Роудстър – за 4,6 секунди. Максималната скорост и на двата модела доближава 250 км/ч. Електрическият пробег към този момент е 55 километра за BMW i8 Купе и 53 километра за BMW i8 Роудстър.

При структурата на гюрука на роудстъра са употребявани новаторски индустриални способи. За пръв път свързващите алуминиеви детайли на механиката на гюрука са направени посредством новаторски 3D щемпел. Този неповторим в автомобилната индустрия индустриален способ за алуминиеви съставни елементи разрешава усъвършенстваните детайли да имат такава геометрична форма, каквато не е допустима с стандартните способи на леене и която обезпечава оптимално съответствие сред здравината на детайла и тежестта му. Благодарение на насъбрания от BMW i опит адитивните способи за произвеждане към този момент се ползват при от ден на ден конструкторски детайли и модели от голям брой моделни фамилии.

Насочена към бъдещето формулировка на разкош и ексклузивност

Със своя напредничав и извънреден темперамент BMW i8 Купе и BMW i8 Роудстър са значими детайли в най-новата продуктова атака на BMW в първокласния сегмент. Също както първокласните лимузини на BMW Серия 7, Sports Activity Vehicle BMW X7 и спортните коли на BMW Серия 8 те обезпечават неповторимо преживяване от подвижността. Освен това „ Next Premium “ характерът на двата Plug-in хибридни спортни автомобила се отразява и в основаната за BMW i8 стратегия BMW i Pure Impulse Experience. Уникалната по целия свят стратегия за уголемен разговор с клиентите разрешава на притежателите на BMW i8 извънреден достъп до визионерски персони, както и изключителни преживявания в региона на културата и пътуванията.

Атрактивни акценти във връзка с характерността слагат и извънредните специфични модели на BMW i8. Произведените в лимитирани бройки Editions модели се отличават с неповторими дизайнерски детайли, които ги трансформират в търсени уникати. Още при започване на 2016 година е показано BMW i8 Protonic Red Edition. Само година по-късно следват BMW i8 Protonic Frozen Black Edition, както и BMW i8 Protonic Frozen Yellow Edition, която ще остане най-ексклузивната Edition с създадени към 100 екземпляра за целия свят.

Най-продаваният Plug-in хибриден състезателен автомобил и още през днешния ден крайъгълен камък в историята на BMW Group

В момента в завода в Лайпциг се създават 200 автомобила от лимитирания модел Ultimate Sophisto Edition на BMW i8. Още през декември 2019 година един от специфичните модели е създаден и като 20 000-ия образец на Plug-in хибридния модел. С този обсег на производството BMW i8 към този момент изпреварва с огромна преднина някои спортни коли на BMW с именит статус. Сред крайъгълните камъни в историята на спортните коли то доста изпреварва по продажби класици като BMW M1, от който са създадени единствено 399 екземпляра за публичните пътища, както и роудстъра BMW Z8, от който бяха създадени общо към 5 000 екземпляра.

Освен това от години BMW i8 има международен пазарен дял от над 50 % в сегмента на спортните коли с електрифицирано задвижване – като BMW i8 ще резервира тази лидерска позиция до април 2020 година. Тогава бестселърът с Plug-in хибридно задвижване най-накрая ще доближи оня статус, който му беше атестиран от читателите на „ Auto Bild Klassik “ единствено няколко месеца след въвеждането на пазара. Още през 2014 година те избраха BMW i8 „ Класик на бъдещето “.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР