Предварително уточнявам: текстът ми е лично словоизявление, не ангажирам никого

...
Предварително уточнявам: текстът ми е лично словоизявление, не ангажирам никого
Коментари Харесай

ЧЕЗ, спрете издевателствата по нощи́те! |

Предварително прецизирам: текстът ми е персонално словоизявление, не наемам никого с него. Пиша като пострадал от издевателствата на ЧЕЗ над нас - клиентите им, над битовите ни уреди и търпението ни да плащаме услуга (която не получаваме 24/7, само че по тази причина пък ни " води " към поправки и нова техника). Горещо апелирам евентуалните коментиращи, дано този път се " изкажат " единствено пострадали като мен, т.е. дано под текста всеки - на който му стопират тока, когато си желаят - да показа: там-и-там, често/рядко, имах скапани уреди/техниката ми още се държи.

Гевгелийски квартал на " Св.Троица " в София. От началото на епидемията доста хора работят от у дома. Ползват компютри. Други вършим всякакви неща с тях, които са учене, проучвания, планове всякакви. Битовата инсталация пък работи непрестанно, без значение от Ковида. Не мисля, че всеки ми съкварталец си е купил към този момент юпиеси (и въобще патещ пострадал от " мрежовата дискотека " на Електрото в логаритъм: гасне-чакаш-идва за 2 сек.-гасне-чакаш повече-идва за 2 сек.-гасне-отново изключваш всичко, в случай че не си първия път-няма го колкото първите два пъти общо-идва... е този път го има неразбираемо до кога). Подозирам, че гласят смяна в изискванията на услугата - раздават юпиеси, на които начисляват наем и транспорт (колкото е линейната дължина на всички стени в дома, " положени " виртуално една до друга). Който го откаже, заплаща двойно тока и му се лишават по 1 година от гаранциите на електроуредите, дето употребява.

Играта с тока не е от през вчерашния ден. Да речем, преди 3 години (понеже аз много си седнал съм на компютъра нощем, от време на време работи и тв приемник без звук) беше същото. Може би предходната година се случваше по-рядко. Сега още веднъж е нетърпимо. Токът стопира " от нищото " в мъртви следобедни часове - като примерно в 14 ч., само че освен през лятото. Няма го сред 5 и 20-тина минути. Задължително през това време най-малко 1-2 пъти светне/гасне стремително, до момента в който се " откри " на режим " върна се ". През нощта е постоянно, само че по тази причина пък задълго. Дори си мислех, че е нещо " планово " - гаснеше все ок. 00:30-01:00 или малко след 01:30 и нямаше ток толкоз, че нерядко съм си лягал, без да го дочакам. И по този начин - цяла седмица регулярно. След месец отново.

В началото на предишния август, в този момент (отделно от повредата с някакъв трафопост и тролейната мрежа в Люлин) един следобяд спря към 14 ч. всекидневно, пристигна, след това отново спря някъде към 16 ч. После сред 18:00 и 19:50 спира-идва най-малко 4-5 пъти. Като за тези близо 2 часа, в действителност, 4-5 пъти " мигваше " като за проба на спешните ми лампи в хола и кухнята. Не скапа (о, Боже, на светкавиците, благодаря Ти!) хладилника, или единия тв приемник (който - необичайно за какво - няма в менюто си опцията " каквото и да си правил, като спре токът, спри си спрян по-късно " ). Обаче компютърът взе да дава странни " позивни " от този следобяд нататък. Въпреки, че е на предпазен контакт не от 10 лева Ставаше все по-зле и след догатки и проби с съвсем всичко в кутията, най-после " извадих късата съчка " да ми се постанова да променям дъно. В момента пали, единствено в случай че го държа напрегнат (докато се провеждам за ремонтите). Близък сервиз ми сподели, че не е от регулярно издъхване на кондензатори, а нещо " го е блъснало ".

По този метод (а към този момент и с един радиочасовник, на който извадих преднамерено батерията) единствено за времето сред предишния петък и днешната сряда заран, разбрах, че през нощта (понеже наваксвам с едно " писане " и заставам най-малко до един-един и половина след полунощ; значи от там до утринното ставане в къщата) токът е спирал против събота, по-точно рано сутринта в съботата и снощи/тази заран. Направих " анкета " из блока. Разширих я в супера. За съботата се очерта, че към 5 сутринта е нямало ток, след 6:30 май към този момент имало. Но имаше отзиви и, че е нямало ток най-малко над 2 часа. За нощес още не съм разпитал бабите в близост. " Само " 2 пъти за 5 дни, напряко си е " добре ".

Интересно ми е какво се случва с Мрежата или малко след среднощ, или рано сутринта. Всички в региона пекат на фурна пуйки със зеле ли? Или се пускат хиляди климатици? Описвам единствено случаите в последно време. Ако бях споделил усещания отпреди година-две, трябваше да кажа, че тогава, съвсем всяка седмица (или най-малко 2 от 2 месечно) токът си спираше като по " полунощно разписание ". Докога, ЧЕЗ? От медиите научаваме от време на време по какъв начин в обещано обитаемо място из страната всеобщо на хората са им " гръмнали " уредите. Наистина не знам дали някой ги обезщетява, или трябват застраховки, протоколи, недоволства, съд. Но това не е редно и разбираемо да се случва толкоз злокобно постоянно в ХХІ век. ЧЕЗ, вие сякаш сте европейска компания, пристигнала в сякаш европейска страна. Ясно е, че ни взимате за туземци, които пък - уредено от сякаш страната им - дори заплащат тока на други мургави туземци. Може би обяснението е в " сякаш "?

Или тъй като не ви дадоха да се продадете и вие гледате да " докажете " че сте си тръгнали? Но - в действителност - добре знаете, че в случай че можехме да си избираме " токодоставчиците ", щях да се спра не на Варненския електропренос, а на Виенското сдружение, или на Мюнхенското...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР