Предварителният план за регулация и застрояване на Борисовата градина бе

...
Предварителният план за регулация и застрояване на Борисовата градина бе
Коментари Харесай

Какви промени се планират за Борисовата градина

Предварителният проект за регулация и застрояване на Борисовата градина бе показан в Съюза на архитектите в България, предава news.bg.

Главният проектант на София Здравко Здравков съобщи пред публицисти, че планът е извънредно закостенял. Желанието на Столична община е да се минимализира намесата в парка. По думите му, определеният план на професор Атанас Ковачев планува възобновяване на парковите функционалности. Предвижда се и всички парцели към столичния бул. " Драган Цанков " да останат като част от зелената система, уточни Здравков.

Днес паркът обгръща 3 500 дка в три административни региона - " Средец ", " Изгрев " и " Лозенец ". Целите на проекта за регулация и застрояване на Борисовата градина са: да се опази териториалната и физическата целокупност, да се запази културното завещание, да се отбрани публичния интерес, разтоварване на градината от несвойствени обекти, прекъсване на автомобилното придвижване до границите на парка, както и недопускането на транспортни средства на територията на парка.

Изключение обаче ще се прави за колите със специфичен режим като коли за спешна помощ, пожарни и рейсове, които транспортират спортисти до стадионите, които са ситуирани в централната част. Проектът предлага паркинги в периферията на Борисовата градина, където няма растителност.

В резервата ще се възвърне: достоверния размер на бирария " Ариана ", климатичното учебно заведение, трите дансинга и лятната читалня и алеята с лилиите и обелиска. Ковачев акцентира, че в този тип, в който сега е заведението " Маймунарника ", то не може да съществува и би трябвало да се сервира " най-вече бира ". Атанас Ковачев предлага на мястото на къща " Капитолия " да се построи под земята паркинг.

Планът включва и оформяне на втори основен метод към парка с експозиционен и информативен център, музей " Зелената памет на София " и обезпечено подземно паркиране. По думите му, се планува построяването на подлез под бул. " Драган Цанков ".

Екипът, изготвил планът предлага да се възвърне изключителната държавна благосъстоятелност върху площта Дендрариума. " В частта от улица " Незабравка " до алея " Яворов ", на мястото на към този момент неизползваната трамвайна линия, желаеме да предложим територия за паркиране ", сподели Ковачев.

Мечтата на изготвилите плана е създаване на аспект на площадка на телевизионната кула. Друга концепция е на мястото на гара " Пионер " да се построи състезателен център, културен център и под земята паркинг за 340 автомобила. Чрез сервитута на остарялата жп линия ще стане допустимо да има атракционно влакче с начало гара " Пионер " и край бул. " Атанас Дуков " при болница " Токуда ".

Според Ковачев конната база не е ситуирана вярно и тя би трябвало да бъде преместена в югозападната част на парка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР