Предварителните данни показват, че дефицитът (в Бюджет 2024 г.) ще

...
Предварителните данни показват, че дефицитът (в Бюджет 2024 г.) ще
Коментари Харесай

Асен Василев: Дефицитът в Бюджет 2024 ще бъде 2,5, а не 3%. Ще ни останат 1 млрд. лв.

Предварителните данни демонстрират, че дефицитът (в Бюджет 2024 г.) ще бъде по-малък от плануваното - 2,5, а не 3%. Ще ни останат към 1 милиарда лв.. Това опровергава всички черни сюжети, които се чуваха за това, че страната ще банкрутира.

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на работно заседание, свикано от водача на ГЕРБ Бойко Борисов в качеството му на ръководител на парламентарната външна комисия. 

На срещата участваха и министър председателят Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и вътрешният министър Калин Стоянов, както и Станислав Атанасов от Движение за права и свободи. . По-рано през днешния ден стана ясно, че страната ни ще влезе в Шенген по въздух и море дружно с Румъния от март 2024 г. 

" За Шенген никое служебно държавно управление не можеше да мине по тези стъпки без постоянен парламент. Създадохме болшинства, които взеха решение всички проблеми. За дни свършихме голям труд. В момента сме в чакалнята за еврозоната ", сподели Борисов.

Той помоли за повече оптимизъм по тематиката, макар че към този момент бе обявено, че при започване на 2024 година ще бъдат подхванати първите стъпки по приемането на страната ни:

" Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават и ние няма да се откажем от тях. Използването на шенгенската осведомителна система значи доверие към България. Страната ни наподобява по друг метод сега поради тези 7-8 месеца, в които работим дружно ".

Премиерът от своя страна съобщи, че има концептуално единодушие по главните детайли на съглашението тази година.

" Това, което направихме в тази среща, е да забележим какви са идващите стъпки. От гледна точна на осъществяването на бюджета, както и за планувания бюджет за 2024 година, ние нямаме проблеми с подготовката за еврозоната ", сподели още той. 

Денков добави, че Шенген се отваря с въздушни и морски граници.

" За сухопътните граници обстановката е доста особена в Европейски Съюз. Ние сме в особена обстановка. Когато се успокои мигрантската вълна, тогава ще паднат границите. Австрия е дала знак за въздушни и морски граници. Преговаря се за решението по какъв начин да формулираме сухопътни граници ", изясни министър председателят. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел уточни, че преговорите не са приключили, а преговорният развой е внимателен.

" Искам да благодаря на сътрудниците от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в доста градивен дух да почистваме и последните елементи. Всички имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, да влязат в Шенгенското пространство ", добави Габриел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР