Предупреждение за съществени валежи и от дъжд, и от сняг,

Предупреждение за съществени валежи и от дъжд, и от сняг, ...

Дъждовна и снежна неделя


Предупреждение за съществени валежи и от дъжд, и от сняг, е обявено за днес в западната половина от страната. Особено значителни количества се очакват в Западна България и Рило-Родопската област.

Тази нощ валежите обхванаха по-голямата част от страната, с изключение на североизточните райони. Валежите бяха предимно от дъжд, а в планинските райони и по високите полета на Западна България от сняг. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 0° и 6°, а максималните само с няколо градуса по- високи - между 2° и 9°. Валежите ще продължат и през деня, като през нощта срещу понеделник дъждът ще премине в сняг и в по-голямата част от Северна България.

Очакват се значителни количества, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания.

Облачно ще бъде и в планините, с валежи от сняг, по-значителни в масивите от Западна България и Рило-Родопската област.

Ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще бъде и ветровито със силен, все още южен вятър. Опасността от лавини извън обработените писти е много висока.

Източник: skandal.bg